CSM, reacție după comentariile Cristinei Tarcea. ”Este regretabil”

CSM
CSM

Consiliul Superior al Magistraturii reacționează în urma declarațiilor făcute de Cristina Tarcea și spune că ”este regretabil modul în care Cristina Tarcea a ales să se manifeste faţă de succesoarea ei”.

Actualul preşedinte al Instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat, în timpul interviului susţinut de Corina Corbu la CSM, că procedura ar fi nelegală, deoarece candidatura acesteia trebuia depusă după ce îi expiră mandatul la conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Tarcea a invocat art. 53 din Legea 303/2004 care prevede la alin (4) - "Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1) îşi pot depune candidaturile pentru funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ori preşedinte de secţie, la Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 30 de zile de la data la care funcţia de preşedinte, vicepreşedinte sau preşedinte de secţie a devenit vacantă".

Declarație ”surprinzătoare” făcută de Cristina Tarcea

În replică, CSM susţine într-un comunicat de presă că au fost respectate dispoziţiile legale şi că este "surprinzătoare" declaraţia făcută de Cristina Tarcea.

"În exercitarea acestei prerogative legale, Secţiei pentru judecători îi revine obligaţia de a întreprinde demersurile necesare organizării procedurii de numire, aşa încât să fie asigurată continuitatea funcţiei, fără să fie afectată buna funcţionare a instanţei. Interpretarea avansată de preşedintele în funcţie, respectiv că declanşarea procedurii trebuie făcută după expirarea mandatului său, tinde să acrediteze ideea că legiuitorul ar fi urmărit un interimat obligatoriu necesar derulării acestei proceduri (aproximativ 2 luni), distorsionând sensul reglementării care acoperă o multitudine de situaţii de încetare a mandatului funcţiei şi nu doar ipoteza ajungerii la termen a acestuia (revocare, demisie, pensionare, deces etc.). O atare aserţiune nu doar că este contrară voinţei legiuitorului, dar este şi surprinzătoare, în condiţiile în care vine chiar de la preşedintele în funcţie care ar trebui să fie primul preocupat să prevină riscul unei instabilităţi la vârful Justiţiei", a explicat CSM.

Procedura declanșată din data de 30 mai

CSM precizează că, în ciuda faptului că procedura este declanşată încă din data de 30 mai, Cristina Tarcea nu a avut nicio obiecţie până la momentul la care a adresat întrebări Corinei Corbu la interviu, "în condiţiile în care a existat cadrul instituţional în care ar fi putut să releve o presupusă neregularitate".

"Facem precizarea, în acest context, că numirea viitorului preşedinte operează începând cu ziua următoare a încetării actualului mandat. În concluzie, este regretabil modul în care preşedintele în funcţie, care nu şi-a depus candidatura pentru un nou mandat, a ales să se manifeste faţă de un judecător al instanţei supreme, succesorul său", spune CSM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel