EXCLUSIV  CSM - SRI. Renate Weber: Inițiativă sinistră. Am o uriașă strângere de inimă când mă gândesc

Renate Weber
Renate Weber

Eurodeputatul Renate Weber, membră a grupului ALDE din Parlamentul European, a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre protocolul secret CSM - SRI care vineri, 4 mai, a fost publicat.

Întrebată dacă este normal ca CSM să aibă un astfel de protocol cu SRI, Renate Weber a zis: "Niciunul dintre protocoalele care ies acum la iveală nu era normal să existe într-un stat democratic. Mi se pare că a fost o inițiativă sinistră - indiferent din partea cui a plecat - pentru că ideea că un serviciu de informații se poate amesteca, într-un fel sau altul, în treburile justiției, ține clar de un stat autoritar, nu are nimic în comun cu comportamentul democratic firesc. Am o uriașă strângere de inimă când mă gândesc la aceste lucruri. Noi constatăm că, în ultimii zece ani, în România, sistemul de justiție a fost puternic afectat de această interferență a serviciilor secrete în treburile firești ale justiției. Toate aceste lucruri nu au nimic în comun cu democrația".

Protocolul SRI – CSM conține un articol care spune: "Cooperarea se realizează în temeiul legii și al prezentului Protocol, cu respectarea strictă a atribuțiilor și competențelor părților" (art. 3, alin. 1)"

Europarlamentara a comentat acest aspect.

"Nu există așa ceva în temeiul legii! Atribuțiile SRI pentru apărarea siguranței naționale sunt, de fapt, clare. Doar cei care sunt de rea-credință le pot interpreta așa cum au fost interpretate în ultimii ani. Legea nu permite așa ceva! Am convingerea fermă că, de fapt, în România existau prevederi legale care să oprească astfel de acțiuni. Culmea este că aveam și instituții care să le oprească, iar CSM era una dintre ele; trebuia să vegheze la independența justiției. Cum a vegheat CSM atâta vreme cât avea protocoale secrete cu SRI? Cum unor oameni de drept li s-a părut firesc să încheie ceva care era secret? Ce fel de comportament este acesta câtă vreme esența democrației este tocmai transparența?", a mai spus Renate Weber pentru DC News.

[citeste si]

Cât despre poziția președintelui care nu pare preocupat de protocoale, eurodeputata a spus: "Cred că președintele Klaus Iohannis are obligația constituțională - tocmai având legitimitatea unui vot popular masiv - de a se pronunța. Protocoalele au fost dezvăluite, deci nu se mai aplică, dar președintele are datoria de a condamna astfel de practici și de a veghea ca acestea să nu se mai repete. Oricum, faptul că protocoalele au fost dezvăluite este o dovadă că bate un vânt de schimbare, dar oricum rămâne un fapt absolut sinistru că, timp de zece ani, SRI a avut mai multă putere decât a avut oricând, în această țară, un serviciu secret".

Protocolul este unul scurt, de cooperare între SRI și CSM

Cooperarea dintre cele două instituții se face, potrivit protocolului, cu respectarea principiului statului de drept, principiului garantării independenței justiției, al responsabilității, complementarității, operativității, evaluării periodice a activităților, respectării obligațiilor și răspunderilor și în baza principiului need to know/need to share. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel