Anumite zone din creier care sunt afectate de maladia Alzheimer încep să se micşoreze cu 10 ani înainte ca această tulburare cerebrală incurabilă să fie diagnosticată, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite ale Americii.
Deşi este vorba doar de rezultate preliminare, cercetătorii consideră că această descoperire ar putea permite într-o bună zi, cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică (RMN), să identifice acele persoane care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta această maladie, uneori ereditară.
În cadrul acestui studiu, medicii au măsurat cu ajutorul RMN acele zone cerebrale care sunt în general afectate de maladia Alzheimer în cazul unui număr de 64 de persoane sănătoase, care nu prezentau tulburări de memorie şi alte simptome ale demenţei. Voluntarii au fost monitorizaţi apoi pentru o perioadă care a variat între şapte şi 11 ani. Savanţii americani au constatat că voluntarii cu cel mai subţire cortex - alcătuit din substanţa cenuşie ce conţine neuroni, esenţiali pentru funcţiile cognitive, senzoriale şi motrice - se confruntau cu un risc mai mare de a suferi de maladia Alzheimer, comparativ cu pacienţii ale căror cortexuri aveau o grosime mai mare.
Astfel, din grupul de 11 participanţi care aveau cele mai subţiri cortexuri, 55% au dezvoltat maladia Alzheimer. În schimb, niciun pacient din grupul de nouă persoane ale căror cortexuri prezentau cele mai mari grosimi nu s-a îmbolnăvit de Alzheimer. Din grupul pacienţilor ale căror cortexuri prezentau grosimi medii, doar 20% s-au îmbolnăvit de Alzheimer.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, a fost publicat în revista Neurology, publicaţia asociaţiei American Academy of Neurology.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu