Turul turistic al Bucureştiului. La prima vedere te gândeşti că este provocarea vieţii tale: te pregăteşti de bătălia pentru un loc pe scaun dar şi de o aventură teribilă de vreo trei ore prin traficul din Bucureşti. În momentul în care constaţi că nu te baţi cu nimeni pe scaune, iar urcarea şi coborârea se face lejer, îţi pregăteşti toate cunoştinele de limbi străine, însă constaţi că în jurul tău e plin de români. Cu toate că primele probe de foc sunt trecute, ai trei ore în care nimeni nu îţi explică pe lângă ce monumente treci, iar opririle în staţii le afli intuitiv.
Palatul lui Becali mai apreciat decât Casa Poporului
Autobuzul te duce prin toată zona frumoasă a Bucureştiului. Piaţa Victoriei, Lipscani, Casa Poporului dar cele mai multe bliţuri le strânge palatal lui Gigi Becali.
Când treci pe lângă Guvern majoritatea turiştilor români întorc capul către Muzeul Ţăranului şi aşteaptă până se trece. Poate este doar un gest reflex sau poate Muzeul Ţăranului atrage mai mult decât sediul Guvernului.
Turiştii străini urcă la “ ia-mă nene”
Semnalizarea staţiilor este una rudimentară, de aceea foarte mulţi turişti străini aşteaptă în alte zone autobuzele. Şoferii însă sunt amabili şi mai opresc din loc în loc pentru a mai lua grupuri de oameni.
Pentru un turist străin problema cea mai mare este unde să cobori pentru a ajunge la obiectivul turistic. Majoritatea oamenilor stau la etaj, iar autobuzul opreşte instant şi porneşte tot la fel. Practic nu ai timp să cobori şi astfel ratezi obiectivul. Şi pentru bucureşteni este bulversant, pentru că autobuzul turistic are staţii diferite faţă de cele obişnuite.
Am încercat să întreb la gheretele RATB care sunt staţiile de unde pot lua autobuzul turistic, dar indicaţiile nu fac altceva decât să te rătăcească. Prima dată am încercat la Piaţa Romană, unde autobuzul are staţie în mod oficial. Din punctul de vedere al angajaţilor RATB, autobuzul nu opreşte acolo, deşi în mod straniu de vreo 3-4 zile un uriaş supraetajat roşu se încăpăţânează să se oprească în rond la Romană, chiar lângă ASE.
Turiştii fac poze la întâmplare pentru că nu le explică nimeni pe lângă ce obiective trec
Sistemul audio de informare asupra obiectivelor turistice lipseşte, astfel turiştii care nu cunosc Bucureştiul faac poze la ceea ce li se pare mai interesant. Se pare însă că va fi introdus şi un astfel de sistem, când şi cum nu se ştie. Pe viitor însă, în timp ce treci pe lângă obective, o voce îţi va spune unde te afli şi probabil vei afla din vreme şi unde trebuie să cobori. Până atunci iată lista obiectivelor, ca să şti ce ai văzut din autobuz: Casa Presei, Parcul Herastrău, Muzeul Satului, Arcul de Triumf, Muzeul Antipa, Muzeul de Geologie, Muzeul Ţăranului Român, Palatul Victoria, Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă, Biserica Creţulescu, Palatul Telefoanelor, Palatul CEC, Muzeul Naţional de Istorie, Palatul Parlamentului, Patriarhia Româna, Hanul lui Manuc, Curtea Veche, Universitatea, Spitalul Colţea, Muzeul Municipiului Bucureşti, Teatrul Naţional, Muzeul Literaturii si Academia de Studii Economice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu