Ponta, cu Barosu la dentist

În primăvară, am apucat să văd un miting, în față la Cotroceni. Până să parchez mașina, dubele veniseră și umflaseră patru-cinci oameni, după care protestul împotriva Chevron s-a fâsâit ca un gaz de șist.  Plimbarea lui Ghișe, iată, e tolerată de Jandarmerie. Poate e în interesul ”suspendatului” să nu se iște o zaveră,  care ar aduce și mai mulți oameni în stradă, poate  important este că a fost schimbat ministrul de Interne, odată cu guvernul MRU.

Iată de ce risc o comparație cu situația de la Bruxelles. ”Premierul” Barroso e pus în funcție de PPE, ”ministrul de Interne”, Monica Reding sau Viviana Macovei, numele nici nu mai contează, face parte din același partid. Normal că i-au sancționat pe cei 8,5 milioane de oameni care au ieșit în stradă, mărșăluind în  29 iulie până la secțiile de vot. Evoluțiile de la Strasbourg și Bruxelles, din ultima săptămână, par a fi echilibrat balanța, la nivelul dezbaterii publice. Popularii îl susțin pe Băsescu, dar mai cu fereală, în vreme ce reprezentanții altor curente politice au prins glas, cel mai recent atac la adresa președintelui fiind al lui Hannes Swoboda, în publicația European Voice.

În acest context, mari așteptări de la întâlnirea Ponta-Barroso nu aveam. Funcționarul UE a pus placa pe care o știam, Ponta a dat o declarație diplomatică la ieșire. Pe de altă parte, nici lui Traian Băsescu nu prea i-a folosit deplasarea cu alai la Înalta Poartă. E drept că a avut o retorică bună și câteva replici tăioase, dar când stai la minus 80 de procente încredere, cu asta mai rău enervezi publicul care te contestă. Ponta a fost mai rezervat, dar nu are nevoie să facă zarvă. Alegerile se câștigă în țară, chiar dacă se confirmă la Bruxelles. Până în 2014, ”premierul UE” nu se schimbă. Totuși, oricât și-ar dori, alde Barroso trebuie să păstreze aparențele, măcar pentru a nu fi contestat de alți europeni, dacă nu de dragul democrației. Așa că mai eficient decât să-i tragi un upercut mediatic e să nu-i dai prilejul să cârtească.  Nu are rost să deschizi gura la Barosu ca la dentist, dacă vrei să mai ai dinți în gură. Asta dacă-ți trebuie dinți ca să muști din dușmani, la tine în curte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel