Cu Biden ieșit din cursă, Vance ar putea fi alegerea greșită pentru Trump. 2024 - "anul femeii" în America

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Fostul președinte Trump are o problemă de eligibilitate în rândul femeilor, iar alegerea sa pentru vicepreședinte doar o agravează. Candidatul republican la vicepreședinție, JD Vance, pare a fi o mișcare complet greșită.

Decizia președintelui american Joe Biden de a se retrage din cursa pentru Casa Albă ar putea transforma 2024 în Anul Femeii — mai precis, al vicepreședintelui Kamala Harris care, înarmată cu susținerea președintelui în exercițiu, poate fi considerată acum favorita pentru a-l înlocui în fruntea listei democrate, potrivit Politico.

Adevărul este că, dacă Harris reușește să obțină nominalizarea din partea Partidului Democrat, mare parte din campania electorală ulterioară se va concentra pe plan intern asupra avortului și drepturilor femeilor. Trump are deja o problemă cu electoratul feminin — sondajele au arătat în mod constant că proporția femeilor care plănuiesc să voteze pentru el în noiembrie este mai mică decât cea a celor care au votat pentru el în 2020. Și Vance nu are nimic de oferit lui Trump în această privință — dimpotrivă, riscă să agraveze problema șefului său.

Pozițiile stricte anti-avort ale lui Vance din trecut și o serie de declarații extrem de controversate pe care le-a făcut despre divorț, sugerând că femeile captive în căsnicii abuzive ar trebui să rămână căsătorite de dragul copiilor, nu vor fi uitate prea curând. În 2021, a sugerat că încheierea căsătoriilor care erau „poate chiar violente” era egoistă. „Aceasta este una dintre marile trucuri pe care revoluția sexuală le-a tras pe populația americană,” a spus el. „Facilitând schimbarea soților la fel cum își schimbă lenjeria.”

El este, de asemenea, un pro-natalist strict, caracterizându-i pe cei care nu au copii drept „doamne cu pisici fără copii” și sugerând că oamenii cu copii ar trebui să primească voturi suplimentare. A atacat subvențiile pentru îngrijirea copiilor ca fiind „război de clasă împotriva oamenilor normali,” în ciuda — sau poate din cauza — faptului că astfel de subvenții oferă femeilor cu copii mici mai multe oportunități de a lucra sau de a merge la școală și de a fi independente.

Mai mult, Vance și-a moderat recent poziția asupra avortului pentru a se alinia cu Trump, care susține că avortul ar trebui lăsat la latitudinea statelor să decidă individual. Dar în 2022, când era candidat pentru Senatul din Ohio, Vance a spus într-un podcast că ar dori să vadă o interdicție națională a avortului fără excepții — chiar și pentru viol sau incest. Aceasta a fost înainte ca numirile lui Trump la Curtea Supremă să răstoarne Roe v. Wade, decizia istorică din 1973 care proteja dreptul la avort. Și Vance a susținut chiar că este necesară acțiunea federală pentru a împiedica femeile să caute întreruperi de sarcină în statele unde avortul este ilegal, în statele unde este permis.

Femeile constituie în prezent 51% din populația cu vârstă de vot din SUA, și și-au făcut simțită prezența la vot de când Roe v. Wade a fost răsturnată, în iunie 2022

În alegerile de la mijlocul mandatului, care au avut loc la scurt timp după decizia Curții Supreme, votul femeilor a fost creditat cu salvarea democraților de la dezastrul electoral și cu negarea republicanilor a unora dintre marile victorii la care sperau. Democrații au pus avortul pe buletinul de vot, iar Harris a fost în centrul acestui efort — implicând grupuri activiste precum Planned Parenthood, NARAL Pro-Choice America și EMILY’s List — încadrarea alegerilor ca fiind despre erodarea drepturilor reproductive ale femeilor.

După ce au venit rezultatele alegerilor, CEO-ul Planned Parenthood, Alexis McGill Johnson, a spus că strategia a dat roade. „Drepturile la avort și drepturile la libertate ne-au ajutat cu adevărat să sfidăm istoria. Ceea ce a făcut punerea avortului pe buletinul de vot a fost să păstreze aceste alegeri competitive.” Republicanii au reușit totuși să preia Camera Reprezentanților, desigur — dar doar la limită — și democrații au reușit să își extindă majoritatea în Senat. Cu siguranță nu a fost „valul roșu” cu care GOP s-a lăudat că îl va realiza, datorită mobilizării femeilor și alegătorilor centriști.

În general, femeile au ieșit la vot într-un număr mai mare decât bărbații în 2022, cu o participare deosebit de mare în unele state cheie precum Arizona, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, care probabil vor determina rezultatul alegerilor prezidențiale din 2024. Și în acel an, 12 state au ales guvernatori femei — un număr record.

În esență, în statele critice de pe câmpul de luptă, alegătorii au respins candidații republicani aliniați cu Trump — dar Vance a fost o excepție. Așadar, cu un Biden rănit în cursă, alegerea VP-ului avea sens electoral: călătoria personală a lui Vance din sărăcia Rust Belt — și originile sale din familia disfuncțională de hillbilly din Appalachia — până la succesul academic și politic este captivantă. Și victoria sa din 2022 în Ohio a demonstrat abilitatea sa de a se conecta cu clasa muncitoare în dificultate din nord-estul și vestul mijlociu al Americii.

Acest lucru va fi încă util pentru Trump, deși democrații ar putea reduce și mai mult impactul lui Vance alegând un candidat la vicepreședinție din Rust Belt. Dar în ceea ce privește votul femeilor, în special al femeilor tinere și urbane, Vance doar agravează problema lui Trump — una care a fost agravată de cazurile legale recente ale fostului președinte care implică femei.

Săptămâna trecută, în timp ce presiunea asupra lui Biden pentru a se retrage din cursă era în creștere, Trump încă era în urma președintelui în exercițiu în rândul alegătoarelor din Florida — și asta spune multe de la sine. Văzută odinioară ca un stat de referință, în ultimele alegeri, Florida a trecut spre republicani. A votat pentru Trump în 2016 și 2020, iar într-un sondaj realizat de FOX 13/Insider Advantage, fostul președinte avea un avans general de 6 puncte față de Biden. Dar nu era cazul în rândul femeilor — Biden avea încă un avans mic.

Așadar, va putea Harris să construiască pe acest avans, să injecteze entuziasm și să mobilizeze prezența la vot pentru a repeta ceea ce au reușit femeile democrate în 2022? Dacă da, 2024 ar putea în sfârșit să vadă America alegând prima femeie președinte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel