Dacă salariile din Educaţie ar creşte cu 25%, bugetul ţării ar avea de suferit.
Publicitate
Calculele Edupedu.ro, făcute pe baza datelor Ministerului Educației arată că o creștere cu un sfert a tuturor salariilor din Educație ar avea un impact bugetar de 2,7 miliarde lei pentru cele 6 luni care au mai rămas din acest an.
Potrivit sursei citate, calculul este limitat deoare ce nu există transparenţă în privinţa cheltuielilor de personal pentru fiecare tip de angajat din sistemul de învățământ, iar o parte din veniturile celor angajați în Educație este prevăzută în bugetele autorităților locale, aşadar acesta ar fi, mai degrabă, o aproximare pe datele publice existente.
Calculele pornesc de la următoarele date: impactul calculat pe creșterea cu 60% în medie, a salariilor profesorilor, pentru un an de zile, ar însemna 8,7 miliarde de lei pe an, conform datelor din fișa de impact bugetar a proiectului de lege a învățământului preuniversitar, cu calculele făcute de Ministerul Educației în nota de fundamentare a documentului.
Impactul pentru toate creșterile salariale din sistemul de Educație, după intrarea în vigoare a noii legi în varinta care intrase în Guvern a proiectului de lege, era de 13,1 miliarde de lei. Această sumă însemna aplicarea noilor prevederi din legea Educației în privința salarizării, prevederi care luaseră în calcul grilele propuse și convenite cu sindicatele – adică cele care prevedeau, după cum susținea ministrul Educației, Ligia Deca, o creștere cu 60%, în medie, a salariilor profesorilor și creșteri salariale și pentru ceilalți angajați introduși și ei în grilele propuse pentru noua lege a salarizării unitare, alături de sindicate.
Reamintim că sindicatele au anunțat că au cerut joi seara o creștere în bloc a tuturor salariilor din Învățământul preuniversitar cu 25%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu