Cu cât se cumpără cetăţenia română. De Ce nu sunt prinşi intermediarii

Alegeri prezidentiale 2024

Ca să nu mai aştepte luni sau chiar ani de zile şi ca să nu mai facă sute de drumuri la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, numeroşi moldoveni apelează la varianta urgentării dosarelor prin plata unor intermediari. Sumele se ridică şi la 2.000 de euro pe dosar, iar o parte dintre acestea ar trebui să ajungă la funcţionarii Autorităţii. Reporterii De Ce News au discutat cu unul dintre cei care au apelat la această metodă simplificată de a obţine cetăţenia română.

Sute de mii de moldoveni vor să își redobândească cetățenia română. Pe lista doritorilor se mai află și numeroși ucrainieni, dar și ruși. Vor să devină, de fapt, cetățeni comunitari. Legea prevede că dosarele trebuie soluționate în 5 luni, dar unii așteaptă o rezoluție din 2003. Nimeni nu îi anunță pe cei  a căror dosare se tergiversează  ce problemă au în dosar. Tot legea prevede că dosarele nu se pot depune decât personal. Doar celor care pot proba cu acte că au un handicap motor li se permite folosirea unui împuternicit pentru depunerea dosarului.  Rețelele de intermediari depun aceste dosare fără să existe nici mandat, nici un deranj al persoanei respective până la sediul Autorității, la consulate sau la centrele teritoriale din Iași, Suceava, Galați, Timișoara sau Cluj.  Problema nu e atât deplasarea în sine, cât faptul că acest lucru implică o ieșire din Spania sau Italia, unde aceste persoane se află ilegal la muncă. Doar nu credeți că e ușor să strângi 2000 de euro în Moldova. Depistarea unor dosare care au luat-o pe scurtătură e simplu de făcut, dacă autoritățile chiar ar dori să verifice: se poate observa că aceia care au folosit rețelele nu au intrat în țară în perioada în care se presupune că au depus dosarul. Iar termenele, pentru ei , sunt de doar 7-8 luni, față de ani, în cazul unor ”fraieri”.

Prețurile variază în funcție de client

Vlad este din Republica Moldova și dorește cetățenia românească pentru a studia mai departe în Germania. Este mai ușor cu cardul românesc de identitate, spune el. Are nevoie rapidă de acte, așa că a auzit că există persoane care pot grăbi lucrurile și a plătit, pentru început, 300 de euro pentru ca dosarul său să fie urgentat.  Vlad, care dorește să-și păstreze anonimatul, ne-a mărturisit că a cunoscut moldoveni care au plătit chiar și 2.000 de euro pentru dosare din care lipseau anumite documente, dar și de cetățeni ai Republicii Moldova care s-au însurat cu cetățeni români pentru a obține cetățenia. Și în cazul căsătoriei, „taxele” practicate se ridică tot în jur de 2.000 de euro.

Datele Poliției confirmă aceste fapte. În 2008, a fost anihilată o rețea din care făceau parte două persoane care aveau dublă cetăţenie, dintre care una locuia la Chişinău, iar cealaltă la Bucureşti. În schimbul serviciilor, membrii reţelei primeau de la cetăţeni între 150 şi 300 de euro, în funcţie de urgenţa solicitărilor pentru examinarea cazurilor. Chiar înainte de Paștele acestui an, a fost depistat un automobil cu portbagajul plin de dosare pentru cetățenie. Autoritățile nu au mai anunțat ce s-a întâmplat cu persoana reținută în acest caz.

Nici cetățenii de origine rusă ai Republicii Moldova nu sunt ocoliți de serviciile oportuniștilor. În cazul acestora, taxele sunt mai mari, de până la 3.000 de euro, dar se pare că este o investiție care merită, căci foarte mulți apelează la aceste „servicii”. Lor li se alătură și sutele de mii de ucrainieni, pentru care de asemenea visul european s-a oprit la granițele cu România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel