Te-ai întrebat ce valoare are astăzi „Medalia maternității” din comunism?
Teoretic, niciuna, practic, se vine pe Olx cu 50 lei. Este doar un obiect pentru colecționari, fără nicio altă valoare.
Medalia maternității este o decorație ce însoțea titlul de „Erou al Muncii Socialiste”, acordată în baza Decretului 195/08.11.1951 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România femeilor care au născut și crescut șase (clasa I, din argint), respectiv cinci copii (clasa a II-a, din bronz).
Medalia era însoțită de premii modeste în bani. Medalia a început a avea o însemnătate aparte după 29.09.1966, când în România au fost interzise întreruperile de sarcină.
Pe fața medaliei, în partea dreaptă se observă capul unei femei privind spre stânga, în stânga-jos capul unui copil privind în aceeași direcție, iar în stânga (deasupra copilului) soarele. Tot ansamblul este înconjurat cu o coroană de frunze de laur; în partea de jos era scris cu majuscule R.P.R. (pe medaliile bătute până în 1965), respectiv R.S.R. (după acest an). Pe verso se află simbolul „Secera și ciocanul”, incadrat (sus-jos) de numele medaliei: „MEDALIA MATERNITĂȚII”.
Pe data de 1 octombrie 1966, Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România, a emis Decretul 770, completat ulterior prin Legea 6/1973 și iniţiat de Nicolae Ceauşescu.
Prin acest decret prin se interzicea întreruperea cursului sarcinii (avortul), măsură abuzivă care a determinat numeroase decese şi înrăutăţirea sănătăţii femeilor ca urmare a unor intervenţii avortive în condiţii de clandestinitate.
„Politica demografică a regimului Ceaușescu a avut la bază Decretul nr. 770 din 1 octombrie 1966, care interzicea întreruperea de sarcină și care viza creșterea accelerată a populației. Prin acest act normativ, Ceaușescu a pus bazele a ceea ce avea să constituie unul dintre cele mai represive și dure regimuri pronataliste din istorie. Faptul că nu s-a luat în considerare efectele pe termen mediu sau lung a condus la considerarea acestuia ca un mod abuziv prin care statul totalitar leza libertatea persoanei. Unul dintre efectele negative l-a constituit apariția a numeroase centre de instituționalizare a copiilor cu probleme și care, prin indiferența regimului, au devenit adevărate lagăre de exterminare, în care regimul comunist căuta să ascundă și să suprime indivizii considerați o povară socială”, amintește pagina Astăzi în istorie.
Decretul a fost promulgat pe 2 octombrie 1966 sub semnătura lui Chivu Stoica. Decretul 770interzicea avorturile cu excepția situațiilor în care:
1. Sarcina punea în pericol viața femeii
2. Unul din părinți suferea de o boală gravă care se transmitea ereditar sau determina malformații
3. Femeia prezenta invalidități grave fizice sau psihice
4. Femeie avea vârsta de peste 45 de ani
5. Femeie născuse deja cel puțin patru copii pe care îi avea în îngrijire
6. Sarcina era o urmare a unui viol sau incest
Ironia istoriei face ca 'decrețeii' născuți după promulgarea Decretului 770, șă fie generația Revoluției. Ajunși în 1989 la maturitate, aceștia au fost în mare parte cei care au ieșit în stradă la Revoluție și au răsturnat regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu