Cu cât stăm mai mult pe Facebook, cu atât...

Un studiu încearcă să răspundă la întrebarea: „Ne simțim singuri pentru că petrecem prea mult timp online, sau ne petrecem prea mult timp online doar pentru că ne simțim singuri?”.

Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh (Pennsylvania) au analizatla legătura care ar putea exista între timpul petrecut sau pierdut pe rețelele de socializare și sentimentul de izolare resimțit de cei care le folosesc. Rezultatele studiului lor, realizat în 2014, au fost recent publicate în Jurnalul American de Medicină Preventivă.

Datele colectate le-au permis cercetătorilor să afirme că există o legătură importantă între „izolarea socială percepută“ și utilizarea frecventă a rețelelor sociale, „chiar și după luarea în considerare a factorilor demografici și sociali care ar fi putut influența rezultatele”.

Comparativ cu persoanele care folosesc rețelele de socializare mai puțin de o jumătate de oră pe zi, cei care o fac mai mult de 121 de minute au de două ori mai multe șanse de a resimți o izolare socială percepută ca fiind mai mare.

[citeste si]

Comparați cu cei care au utilizat rețelele sociale mai puțin de nouă ori pe săptămână, cei care le-au utilizat mai mult de 58 de ori au de trei ori mai multe șanse de a experimenta o izolare socială percepută ca fiind mai mare.

„Suntem fundamental creaturi sociale, dar viața modernă tinde să ne despartă mai degrabă decât să ne aducă împreună. Putem avea impresia că rețelele sociale ne permit să umplem acest gol din viața socială, dar cred că acest studiu sugerează că acest lucru ar putea să nu fie soluția pe care oamenii o așteptau”, declară profesorul Brian Primack, care a condus studiul, potrivit Le monde.

Cercetătorii emit mai multe ipoteze, mai mult sau mai puțin credibile, pentru a încerca să explice această legătură. Cu cât petrecem mai mult timp online, cu atât ne simțim mai singuri, deoarece: „cu cât ne petrecem timpul pe Internet, cu atât n-avem timp pentru a interacționa în viața reală“; „unele caracteristici ale vieții online înlesnesc sentimentul de excludere. De exemplu, atunci când o persoană descoperă fotografii de la un eveniment la care nu a fost invitată”; „expunerea la o reprezentare idealizată a vieților altora vă poate stârni gelozia și vă poate face să simțiți că viața voastră este dezamăgitoare și plictisitoare în comparație cu a altora”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel