Într-o postare pe pagina de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat de ce e mai bine să consumi produse locale și de sezon decât produse BIO.
Mihaela Bilic a subliniat importanța consumului de alimente locale și de sezon în comparație cu produsele BIO. Deși BIO este adesea asociat cu protecția mediului și conservarea resurselor, Bilic argumentează că alegerea produselor locale și de sezon aduce beneficii suplimentare. Potrivit acesteia, produsele proaspete sunt mai bogate în nutrienți, produsele locale necesită mai puțin ambalaj și consumul de produse care cresc în zona de origine este mai sănătos.
„Decât BIO, mai bine local și de sezon
E la modă să mănânci BIO, este un semn de respect pentru protecția mediului, pentru biodiversitate și economia de resurse prețioase (apă, sol, calitatea aerului etc). Însă ceea ce trebuie privilegiat cu adevărat este consumul de produse locale și de sezon, aceste obiective merită cu adevărat un cost suplimentar!
Dacă doriți să fiți un consumator responsabil, iată 10 motive pentru care ar trebui să optați pentru alimente locale și de sezon:
Avantaje gustative și nutritive - cu cat un produs e mai proaspăt, cu atât e mai bogat în nutrienti (50% din vitamina C se pierde la 48 ore după cules)
Susținerea economiei locale, a echilibrului socio-economic și a producătorilor autohtoni
Conservarea mediului înconjurător, a speciilor locale și a metodelor tradiționale de producție, care nu riscă să fie abandonate/pierdute
Reducerea poluării asociate transportului de produse alimentare de la mare distanță (importuri) și a depozitării acestora pe termen lung
Reducerea risipei de apă și resurse naturale, mai ales în cazul fructelor și legumelor extrasezon, care trebuie cultivate în condiții speciale și care necesită amenajări/cheltuieli suplimentare
Limitarea deșeurilor- majoritatea produselor proaspete de import au nevoie de ambalaje speciale, în timp ce produsele locale pot fi cumpărate direct din piață
Limitarea risipei alimentare- cumpărând local înseamnă să putem cumpăra puțin și des, ne ajustăm consumul în funcție de nevoi
Rațiuni etice- atât agricultori/fermierii, cat și animalele/plantele sunt mai bine tratate/plătite/apreciate dacă produsele au un circuit scurt, mai aproape de consumator
Mai buna cunoaștere și valorizare a capitalului alimentar local, cu respectarea ritmului naturii și dezvoltarea capacităților de producție proprii fiecărei zone în parte
Armonizarea nevoilor nutritive ale organismului cu oferta alimentară locală și de sezon - este mai sănătos să consumi produse ce cresc pe pământul unde te-ai născut!", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Sursă foto: Captură Facebook Mihaela Bilic
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu