Îngrijirea unei recolte bogate de dovlecei nu este deloc dificilă pe cât ar putea părea. Iată ce ai de făcut...
Dovleceii sunt printre legumele preferate ale grădinarilor. Puteţi pregăti multe feluri de mâncare sănătoase şi dietetice din această legumă. În acelaşi timp, îngrijirea unei recolte bogate de dovlecei nu este deloc dificilă pe cât ar putea părea unui grădinar lipsit de experienţă. De fapt, secretul constă în "hrănirea" corectă a dovleceilor.
Prima "hrănire" este necesar să se facă la zece zile de la germinare. Lăstarii tineri pot fi hrăniţi cu suplimente minerale sau organice care conţin azot. A doua "hrănire" se face la începutul înfloririi culturii. Accentul trebuie pus pe suplimentele de potasiu, scrie Rador, citând actualno.com. În acest scop, pot fi folosite amestecuri gata preparate sau reţete populare, de exemplu, soluţie de cenuşă. Pentru a o pregăti, trebuie să dizolvaţi un pahar din acest ingredient în cinci litri de apă.
Cenuşa poate fi folosită şi pentru stropirea la rădăcină a plantelor. În acest scop, cantitatea necesară este de un pahar pentru o suprafaţă de 1 mp. În perioada de fructificare, "hrănirea" dovleceilor nu este necesară. În această etapă, îngrăşămintele pot fi aplicate doar dacă se doreşte. Se poate folosi uree sau superfosfat.
Citește și:
Dovleceii vor fi proaspeți până la primăvară. Ce pași trebuie să urmezi pentru depozitarea corectă
Dovleceii pot fi păstrați proaspeți pe tot parcursul iernii. Pentru acest lucru, nu este necesar să ai pivniță, deoarece este posibil să depozitezi legume și în apartament.
Pentru a păstra dovlecelul proaspăt până în primăvară, este important să alegi soiurile potrivite și să pregătești fructele pentru depozitare. În plus, este suficient să urmezi câteva reguli simple. Nu toate tipurile de dovlecel sunt potrivite pentru depozitarea pe termen lung: unele soiuri trebuie consumate imediat după recoltare.
Condițiile optime pentru păstrarea dovleceilor sunt: o temperatură de la 4 până la 10 grade și o umiditate de aproximativ 80%. Astfel de condiții există într-o pivniță, dar le puteți crea și acasă.
Dacă ai un subsol sau un garaj, organizarea depozitării legumelor este foarte simplă. Ia o cutie cu paie și pune în ea dovleceii. Controlează mereu temperatura aerului din cameră și nu uita să o ventilezi.
Poți depozita recolta de dovlecei în apartament. Cel mai bun loc ar fi o cutie, care va fi ținută pe un balcon închis și izolat. Cutia poate fi pusă și sub pat, dar în acest caz, va trebui să verifici mai des legumele.
Când pui dovleceii într-o cutie, așază paie sau înfășoară fiecare legumă în hârtie. Acest lucru le va ajuta să reziste mai mult timp.
Verifică periodic legumele. Dacă descoperi că una sau mai multe au început să se strice, să se usuce sau să mucegăiască, îndepărtează-le imediat pentru ca alți dovlecei să nu se infecteze. Citește mai departe>>
Image by Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci