Dacă nu știi cu ce curăță aurul, argintul și pietrele prețioase, ai ajuns în locul potrivit! În articolul de astăzi, îți punem la dispoziție câteva sfaturi utile, pentru a menține frumusețea și strălucirea bijuteriilor tale.
Bijuteriile se pot deteriora sau își pot pierde strălucirea, după purtări repetate. Tocmai de aceea, pentru a le reda luciul, fără a afecta materialul din care sunt fabricate, trebuie să aplici câteva metode eficiente. În acest fel, vei elimina depunerile de praf, dar și uleiurile care ajung de pe piele pe bijuterii și care, în timp, le pot eroda.
Curățarea bijuteriilor se poate face și acasă, fără să fie nevoie să mergi la un specialist. Tot ce trebuie să faci este să respecți câteva reguli simple, pentru fiecare tip de bijuterie pe care vrei să o cureți.
Iată cu ce se curăță aurul, argintul și pietrele prețioase.
Aurul își poate pierde strălucirea din cauza depunerilor de praf, murdărie sau calcar (dacă nu obișnuiești să dai bijuteriile jos când faci duș). Pentru curățarea acestor podoabe, este suficient să folosești o soluție realizată din apă călduță și săpun lichid. Lasă bijuteriile la înmuiat în această soluție pentru 15-20 de minute, iar, cu ajutorul unei periuțe moi, îndepărtează depunerile de pe bijuterii, fără să insișți prea mult. Pentru a le reda luciul, este necesar să le usuci cu o bucată de piele de căprioară.
În plus, poți scăpa imediat de reziduuri cu alcool sau cu spirt, fără a afecta bijuteriile.
O metodă foarte eficientă presupune să utilizezi o soluție cu amoniac. Pune o linguriță de bicarbonat de amoniu într-o cană cu apă călduță și scufundă bijuteriile în acest amestec. Lasă soluția să acționeze câteva minute (2-5 minute), apoi clătește și usucă bijuteriile. Mare atenție, însă! Această metodă trebuie folosită rar, deoarece, în timp, poate duce la înnegrirea aurului.
Pentru a reda strălucirea bijuteriilor din aur, folosește oțet. Scufundă bijuteriile într-un bol cu oțet pentru 20 de minute, apoi curăță-le cu o periuță de dinți. În final, clătește-le cu apă călduță și usucă-le cu un prosop moale.
În cazul bijuteriilor înnegrite, poți utiliza bicarbonat de sodiu și sare de masă. Dizolvă o jumătate de linguriță de bicarbonat și o jumătate de linguriță de sare într-o cană cu apă caldă. Lasă bijuteriile să stea câteva minute în această soluție, apoi șterge-le cu un șervețel moale.
Fiindcă bijuteriile din argint se pot înnegri în timp, trebuie să le cureți periodic. Foarte bună pentru redarea luciului și a culorii frumoase este pasta de dinți. Tot ce trebuie să faci este să scufunzi bijuteriile în apă călduță pentru 20-30 de minute, apoi să le cureți cu o periuță, peste care ai pus puțină pastă de dinți. Clătește-le bine și usucă-le cu o cârpă curată.
Totodată, foarte bună este și apa cu sare. Aceasta dizolvă impuritățile sau reziduurile care se depun pe bijuteriile din argint. Este suficient să dizolvi o linguriță de sare în apă și să lași bijuteriile la înmuiat în acest amestec pentru 20 de minute. Folosește, apoi, o periuță cu peri moi.
Bijuteriile cu pietre prețioase sunt mai sensibile, deoarece pietrele se pot zgâria sau eroda. Astfel că, bijuteriile cu pietre transparente, cum sunt cele cu diamante, rubine sau cristale se curăță în următorul mod: se introduc în apă caldă, amestecată cu săpun lichid sau cu detergent de vase; se lasă la înmuiat 20 de minute, se limpezesc cu apă curată și se șterg bine cu un prosop moale.
În cazul bijuteriilor cu pietre opace, cum sunt onixul sau turcoazul, curățarea lor nu se poate realiza cu săpun sau cu alte produse chimice, deoarece pietrele își pot pierde strălucirea. În acest fel, ele se șterg cu o cârpă umedă, înmuiată în apă călduță, potrivit BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News