Prezentă în ediția de încheiere a ciclului de emisiuni „Bogățiile României din Diaspora”, dedicată rolului și însemnătății diasporei medicale, Dr. Diana-Loreta Păun, consilier prezidențial, a vorbit despre cele două categorii de medici români care se află n străinătate. Unii foarte informați și alții care au rămas cu o imagine învechită despre România.
„După părerea mea sunt două categorii de medici români din diaspora. Sunt colegi care țin legătura cu țara și știu exact ce se întâmplă aici. Am avut chiar surpriza să constat că unii dintre ei sunt foarte bine informați. Dar sunt și colegi care, practic, au rupt orice legătură cu țara și ei păstrează amintirea României de altădată. Cu ei cred că ar trebui să ducem muncă de convingere, dacă pot să spun așa, pentru că România de astăzi nu mai are nicio legătură cu cea de altădată, din perspectiva dezvoltării și progresului pe care îl resimțim fiecare dintre noi cu ochiul liber.
Vă spun, de fiecare dată când am revenit din țări străine, am avut o mare satisfacție că sunt româncă și că trăiesc și profesez aici, pentru că România este o țară sigură, care a reușit în 30 de ani, practic, să ajungă la nivel european. Dintr-o anumită perspectivă, nu numai că a ajuns la nivel european, dar a și depășit tehnic și ca performanță intelectuală multe zone din Europa. Mi-aș dori ca cei care au plecat să știe ce se întâmplă acum în România, în realitate și să vadă aceste progrese care sunt fantastice. Sunt convinsă că în contextul acesta ar dori, nu neapărat să revină, căci după atâția ani, diferența culturală și de tradiții și de adaptare este atât de mare, încât, probabil, greu te mai poți reîntoarce.” a subliniat Diana Păun.
E ciudat să o spun, vă vorbeam despre întâlnirea de 30 de ani de la absolvirea facultății, mulți dintre colegii mei din SUA, ne-au povestit că după o viață de muncă, căci și-au făcut cariere, deja copii sunt mari, învață peste tot în lume, și-ar dori să-și ia o casă în România și să vină câteva luni pe an, să stea liniștiți, să-și petreacă zilele pensiei acasă. Acest sentiment al apartenenței la glie nu va dispărea niciodată. Sunt convinsă că putem găsi modalități prin care, măcar pentru o mică perioadă, să vină.
Cu această ocazie sunt convinsă că expertiza lor va funcționa, pentru că nu poți să stai să nu povestești ce ai făcut o viață, măcar tinerilor care sunt interesați de acest lucru. Sunt colegi care au ajutat în tot acest interval România, într-un fel sau altul și sunt colegi care, pe baza unor experiențe trăite, neplăcute, acum mulți ani, cumva, n-au mai vrut să știe ce se întâmplă și redescoperă o nouă Românie pe care își doresc să o cunoască mai bine.” a declarat consilierul prezidențial Diana-Loreta Păun, exclusiv pentru DC Media Group.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci