EXCLUSIV  Cu ce se ocupă un profiler în România / video

Dorin Dumitrean la Culisele Justiției cu Laura Duță
Dorin Dumitrean la Culisele Justiției cu Laura Duță

Dorin Dumitrean, profiler în cadrul Poliției Române, a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției”, realizată de Laura Duță și difuzată pe DCNews.ro, unde a vorbit despre rolul unui profiler. 

Profilerul IGPR a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre ce înseamnă un profiler și despre rolul său în cadrul Poliției Române.

„Ce înseamnă un profiler?”, a întrebat Laura Duță.

„Este o activitate larg dezbătută și actualmente în comunitatea științifică internațională există chiar o dispută și o confuzie teribilă între termeni, întrucât se amestecă elementele de psihologie clinică, adică ceea ce faci în cabinet – stabilimentul psihiatric, cu ceea ce se întâmplă într-o anchetă, în infracțiuni de mare violență.

În situația în care avem o faptă cu autor necunoscut, ți se solicită ca dintr-un cerc de suspecți deja strâns, punctat și țintit de către investigatori, să restrângi cercul de suspecți, asta înseamnă performanță. Performanță și din punct de vedere financiar pentru că dacă reușești să restrângi cercul de suspecți și să-l faci logic, nu mai cheltui benzină, motorină, deplasări, investigații, expertize. Prin alcătuirea profilului psihologic al celui mai probabil autor, pentru că tu nu ai cum să-l indici pe acela din cercul de suspecți, ajuți anchetatorii să completeze acest tablou investigativ.

Pe de altă parte, din analiza locului faptei, adică locul în care s-a comis infracțiunea, în parte sau total, să-i pui pe calea cea bună. Din cunoașterea profilului psihologic, în cazul în care autorul este identificat, să identifici punctele vulnerabile, strategiile, modul de lucru cu el, astfel încât după capturare, procesul acesta de trimitere în judecată și aflat în coordonarea procurorului de caz, să te duci repede cu el la beci.”, a spus Dorin Dumitrean.

„Au fost cazuri de persoane care chiar dacă au fost capturate nu au recunoscut fapta. E foarte importantă intervenția dumneavoastră.”, a spus Laura Duță.

„Nu este un scop recunoașterea faptei. Într-adevăr recunoașterea faptei sau încheierea unui acord de recunoaștere conduce la reducerea cu o treime a pedepsei, însă dacă eu sunt „blindat” cu probe, este mai mult decât probabil ca această recunoaștere a faptei să nu constituie pentru noi, ca echipă de anchetatori, un deziderat și o țintă.

Succesiunea este interviul și apoi interogatoriul și este fundamentală pentru că acolo ți se verifică profilul psihologic pe care l-ai făcut. Tu te autotestezi în momentul în care faci profilul psihologic, vezi unde ai greșit, trebuie să te repliezi foarte rapid, uneori în fracțiune de secundă, dacă nu ești atent, dacă nu ai o memorie de lucru intactă, l-ai pierdut din mână. Nici acesta nu este un deziderat, confirmarea profilului psihologic, nu trebuie să ai dreptate, să arăți că ești deștept și cel mai competent. Va trebui să dovedești că ești competent și profilul tău psihologic să se sprijine pe probe judiciare.", a spus Dorin Dumitrean. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel