Când tatăl lui Artur Sychov, antreprenor în domeniul tehnologiei, a fost diagnosticat cu cancer, acesta a fost nevoit să accepte că, în curând, s-ar putea să vină o zi în care nu va mai putea vorbi cu el.
Omul de afaceri în vârstă de 38 de ani știa că ar da orice pentru a avea o altă conversație tată-fiu după moartea tatălui său.
Așa că, folosind inteligența artificială, s-a apucat să lucreze la o modalitate prin care ar putea face acest lucru să se întâmple și pentru alte persoane aflate în poziția sa.
Artur a creat un instrument de realitate virtuală numit "live forever mode". Acesta dispune de avatare digitale care pot simula vocea, manierele și mișcările unei persoane după doar 30 de minute de observare a utilizatorului.
Scopul este ca avatarul să trăiască pentru totdeauna online ca o amintire a creatorului său, astfel încât generațiile viitoare ale familiei sale să poată interacționa cu el.
Artur se străduiește să vadă vreun dezavantaj în acest sens.
"Poți ajunge să cunoști persoana. Îi poți auzi vocea... Poți să vorbești cu ei despre diferite subiecte și poți să injectezi puțin din personalitatea lor. Și, cu timpul, ai fi de fapt din ce în ce mai precis. Ar semăna mai mult cu ei", spune el.
Acesta este doar unul dintre multele moduri în care companiile din întreaga lume reimaginează relația noastră cu morții - dar există îngrijorări.
"Este cu adevărat o presiune asupra acelei anxietăți fundamentale pe care o avem cu privire la sfârșitul ființei noastre", spune Elaine Kasket, psiholog cibernetic și autor.
"Unii oameni au multă anxietate în legătură cu asta... Cred că am câteva îngrijorări în legătură cu faptul că te poți juca cu aceste temeri cu adevărat existențiale pentru a-ți vinde produsele", a spus Kasket.
Compania lui Artur, Somnium Space, testează "modul de viață veșnică" la sediul său din Praga, Republica Cehă, înainte de lansarea oficială.
Somnium Space este o platformă metavers 3D pe care utilizatorii o pot accesa cu ajutorul unei căști de realitate virtuală. În acest spațiu, ei există sub forma unui avatar care poate juca jocuri, crea opere de artă, participa la evenimente și poate cumpăra și vinde bunuri virtuale de la alți utilizatori.
A fost deja descărcată de 300.000 de ori de când a fost creată în 2017, iar între 50 și 250 de utilizatori se conectează zilnic la platformă.
Artur folosește el însuși instrumentul, cu avatarul său stilizat ca un robot albastru.
"Când încerc eu însumi această tehnologie, un utilizator cunoscut sub numele de UltraLord 'strânge' mâna avatarului meu și mă salută cu o îmbrățișare virtuală. În ciuda faptului că nu simt o senzație fizică, mă simt îmbrățișat", spune Artur.
UltraLord, care locuiește în Budapesta, spune că ideea de nemurire este incitantă.
"Într-un fel, cu toții ne dorim să trăim veșnic în lucrurile pe care le facem și vrem ca ideea noastră, moștenirea noastră să trăiască de-a lungul generațiilor noastre", spune el.
"Așa că a fi capabil să creez de fapt o idee despre mine la care generațiile viitoare să poată privi înapoi și să poată vorbi, să reflecteze asupra ei, este foarte interesant."
El vrea ca avatarul său să îi supraviețuiască, astfel încât rudele sale viitoare să îl poată cunoaște.
Se așteaptă ca instrumentul "live forever mode" să fie lansat oficial în cursul acestui an, dar rămân mult întrebări fără răspuns, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News