Guverul din Cuba a cerut ajutorul Organizației Națiunilor Unite.
Guvernul cubanez a cerut pentru prima dată ajutorul programului alimentar al ONU, în contextul în care penuria de alimente de pe insula condusă de comuniști se înrăutățește.
Programul Alimentar Mondial (PAM) a declarat că a primit o cerere oficială fără precedent din partea Guvernului cubanez pentru a primi ajutor în vederea furnizării de lapte praf pentru copiii cu vârsta sub șapte ani. Cererea este un semn al gravității crizei economice din Cuba.
Pe lângă lipsa laptelui, cantitatea de combustibil și medicamente este, de asemenea, în scădere.
PAM a confirmat pentru agenția spaniolă de știri Efe că a fost contactată de Guvernul cubanez pentru a ”continua livrarea lunară a 1 kg de lapte pentru fetele și băieții cu vârsta sub șapte ani în toată țara”. PAM a precizat că a început deja să livreze lapte praf pe insulă.
Laptele praf și alte alimente de bază sunt furnizate cubanezilor la un preț subvenționat prin intermediul carnetelor de rație, dar întârzierile și lipsa de aprovizionare sunt frecvente, în special în perioadele de dificultăți economice.
Sistemul a fost introdus pentru prima dată în 1962 de către liderul cubanez Fidel Castro, după ce SUA au impus sancțiuni asupra insulei, ceea ce a agravat penuria.
Guvernul cubanez continuă să dea vina pe sancțiunile americane pentru starea dezastruoasă a economiei sale, dar criticii spun că managementul defectuos al Guvernului se află în spatele actualei crize economice - cea mai gravă din ultimele trei decenii.
Anul trecut, vicepremierul Jorge Luis Tapia Fonseca a recunoscut că progresele înregistrate în ceea ce privește creșterea autosuficienței Cubei au întârziat și a dat vina pe muncitorii cubanezi, despre care a spus că nu au o ”cultură a productivității”.
”Este nevoie de muncă pentru a produce alimente. Cu toții ne așteptăm să ni se trimită mâncare, dar nu facem nimic pentru a o produce”, a declarat el în iulie, conform BBC.
De atunci, penuria de lapte s-a agravat, ministrul Comerțului Interior, Betsy Díaz, avertizând la începutul acestei luni că livrările pentru copiii cu vârste cuprinse între șase luni și doi ani au fost întârziate.
Ea a declarat că Guvernul ”lucrează zilnic pentru a găsi alternative”.
Laptele nu este singurul lucru pe care cubanezii se luptă să îl obțină. O lipsă de combustibil a dus la anularea paradei anuale de 1 Mai - probabil cea mai mare sărbătoare anuală de pe insulă - anul trecut. Iar începând de vineri, combustibilul disponibil va costa de cinci ori mai mult ca urmare a intrării în vigoare a unei creșteri a prețurilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu