Cuba, previziuni sumbre. Va fi penurie de carburanţi în octombrie?

foto: Freepik
foto: Freepik

Ce se întâmplă cu prețul carburanților în această toamnă?

Autoritățile din Cuba au emis avertizări că în luna octombrie insula va resimți o nouă lipsă de carburanți, cu toate acestea, nu se anticipază o întrerupere totală a aprovizionării, a declarat joi președintele Miguel Díaz-Canel, potrivit Agerpres.

"Nu am ajuns și nu vom ajunge la o situație fără carburanți. Nu am ajuns și nu vom ajunge la o situație fără resurse în țară", a scris președintele cubanez pe platforma socială X (fosta Twitter).

Cu toate că în Cuba au existat puține întreruperi de curent în iulie, în ciuda unei veri toride, și benzinăriile au fost aprovizionate regulat, autoritățile au prezentat miercuri un tablou mai puțin încurajator pentru prima jumătate a lui octombrie.

"Sunt ţări furnizoare care nu au putut ori nu şi-au respectat angajamentele faţă de noi" de a aproviziona ţara cu carburanţi, a declarat la televiziunea de stat ministrul energiei şi minelor, Vicente de la O Levy.

Următoarea perioadă va fi una "complexă", a adăugat acesta, precizând că producţia de energie electrică va fi afectată de lipsa motorinei.

Insula condusă de partidul comunist şi supusă unui embargo american din 1962 a cunoscut probleme pe zona energetică în ultimii ani, în timp ce actuala criză economică este cea mai gravă pe care a trăit-o ţara de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Ţara a suferit deja lipsuri severe de carburanţi din aprilie până în iunie. Embargoul american, înăsprit sub preşedinţia lui Donald Trump (2017-2021) şi uşor relaxat sub Joe Biden, "căută asta", ca Cuba să se găsească "fără resurse", dar "socialismul înseamnă planificare, participare şi poporul la putere. Toate problemele vor avea o rezolvare", a mai scris preşedintele Diaz-Canel pe X.

Principalul furnizor al Cubei, Venezuela, şi-a redus livrările la jumătate între 2016 şi 2021. Mexicul şi Rusia, însă, au ajutat în acest an la atenuarea deficitului energetic al insulei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel