Guvernul din Cuba a anunțat o creștere a prețului la carburanți.
Guvernul cubanez a anunțat o majorare de cinci ori a prețului la carburanți, în timp ce se luptă cu lipsuri și cu o criză economică tot mai gravă. Acesta a declarat că, începând din februarie, prețul unui litru de benzină va crește de la 25 pesos (0,20 dolari; 0,16 lire sterline) la 132 pesos.
Guvernul, care subvenționează multe bunuri, speră că acest lucru va contribui la reducerea deficitului său. Aceasta este cea mai recentă măsură care îngreunează viața cubanezilor lipsiți de bani.
Ministrul de Finanțe, Vladimir Regueiro, a declarat că prețul motorinei și al altor tipuri de benzină se va confrunta cu majorări similare. El a anunțat, de asemenea, o creștere cu 25% a prețurilor la electricitate pentru marii consumatori din zonele rezidențiale, precum și creșteri ale costurilor pentru gazele naturale.
Regueiro a declarat că guvernul va deschide, de asemenea, 29 de noi benzinării care vor accepta numai plata în dolari americani, pentru a obține valută străină pentru a cumpăra combustibil pe piețele internaționale.
”Aceste măsuri au ca scop revigorarea economiei noastre”, a declarat Regueiro la televiziunea de stat.
Cuba a fost puternic afectată de turbulențele economice, puse pe seama pandemiei de coronavirus, a înăspririi sancțiunilor americane din ultimii ani și a slăbiciunilor structurale.
Luna trecută, ministrul economiei, Alejandro Gil, a declarat că guvernul comunist cubanez nu mai poate vinde combustibil la prețuri subvenționate, subliniind că acesta este ”cel mai ieftin din lume”.
Profesorul de economie Omar Everleny Pérez a declarat pentru agenția de știri AFP că, deși benzina din Cuba poate fi ieftină în raport cu standardele globale, în comparație cu salariile din țară, aceasta este ”foarte scumpă”. El a adăugat că noua structură a prețurilor va afecta ”întreaga societate”.
Într-o națiune în care puțini oameni dețin vehicule, creșterea costului benzinei îndepărtează și mai mult speranțele de a deține o mașină. Cuba, care depinde în mare măsură de importuri, a suferit în ultimii patru ani o lipsă tot mai mare de alimente, medicamente și bunuri de consum.
Criza de combustibil a dus la formarea unor cozi lungi la benzinării, care uneori se întind pe kilometri întregi și care înseamnă că alimentarea unui vehicul cu benzină poate deveni un calvar de câteva zile. Transportul public a fost, de asemenea, grav afectat.
Anul trecut, lipsa de carburanți a forțat guvernul să anuleze parada tradițională de 1 Mai a Cubei din 2023, arată BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu