Liviu Dragnea a fost aproape forțat de colegii din PSD să amâne o decizie până miercuri, când demisia sa va fi dezbatută în Consiliul Național al partidului.
Atât liderii locali, cât și cei de la Centru, susțin că amendamentul care duce la demisie după o condamnare nu se aplică în cazul lui Dragnea, care nu este unul de corupție.
”Suntem sancționați tot PSD-ul pentru că l-am suspendat pe Băsescu și pentru referendumul din 2012. Cei de la PNL, în stilul lor obișnuit, s-au fofilat și nu mai știu nimic de Băsescu și de Referendumul 2012 și vreau să discutăm cu toții ce măsuri avem de luat”, a explicat Victor Ponta amânarea deciziei pentru miercuri.
În această cheie poate fi citită întreaga poveste.
PSD are de câștigat dacă menține deschis subiectul. Suspendarea lui Traian Băsescu și referendumul din 2012 au adus la urne peste 8 milioane de oameni. Bazinul electoral PSD, aflat la 30-35 de procente, nu a fost influențat negativ nici în alte cazuri, nu va fi nici acum. Dar, în plus, subiectul poate reactiva memoria celor care au fost reprezentați, în urmă cu doi ani de USL, și nu se regăsesc în noul PNL. Partid care îi conține și pe sprijinitorii lui Băsescu de la referendum.
Liviu Dragnea, pe de altă parte, nu are de ce să se agațe de poziția din PSD. Dimpotrivă, dacă rămâne în lumina reflectoarelor, miza personală crește, la recurs. Completul de cinci se va pronunța undeva spre sfârșitul anului, sau poate la începutul lui 2016. Iar o condamnare definitivă, fie și cu suspendare, l-ar scoate din politică înainte de alegerile pe care ar trebui să le coordoneze cu toată forța și legitimitatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu