Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a vorbit, într-o conferinţă de presă, despre un proiect de revigorare a programului de consolidare a clădirilor cu risc seismic.
Ministrul a anunţat că se caută variante pentru ca acest program să meargă mai bine, având în vedere că vorbim de mii de imobile din Capitală şi din ţară care sunt încadrate în clase de risc seismic şi se pot prăbuşi la un cutremur puternic.
"Ceea ce urmăreşte acest program, pe scurt, faţă de programul care este în vigoare, dar care este nefuncţional, este în primul rând să fie o finanţare multianuală. Unul din neajunsurile principale ale programului actual este finanţarea naţională, fiind un program creat în 1994, astfel încât, şi dacă Guvernul aprobă lista de investiţii pentru care se prevăd consolidări de risc seismic, până când se porneşte procedura de achiziţie şi se finalizează şi termenul de execuţie, este imposibil pentru oricine, astăzi, în România, ca într-un an de zile - de la aprobare, la achiziţie şi la execuţie - să consolidezi, de exemplu, o clădire în Bucureşti.
Deci, trebuie să facem un program de finanţare multianuală. Includem pentru prima dată la finanţare şi clădirile publice. În forma în vigoare sunt doar clădirile multirezidenţiale, adică blocurile de locuinţe. Includem şi clădirile publice şi în aceste clădiri publice sunt instituţii, sunt foarte mulţi angajaţi şi ele trebuie consolidate. Nu va mai exista o cofinanţare", a explicat ministrul Dezvoltării.
Întrucât prin consolidare creşte, desigur, valoarea imobilului, iar multe dintre clădirile cu risc seismic se află în zone centrale ale marilor oraşe, ministerul s-a gândit la o modalitate de a împiedica speculaţiile imobiliare pe banii statului. Astfel, cei care beneficiază de consolidarea imobilului pe banii statului nu pot vinde imediat după finalizarea lucrărilor respectivul apartament.
E vorba despre persoanele care au beneficiat de credite nerambursabile pentru consolidarea clădirii, cei cărora le face administraţia consolidarea. Dacă vrei să vinzi locuinţa mai devreme decât termenul stabilit, trebuie să returnezi diferenţa de bani pentru consolidare. E ceva normal, la fel ca la un credit ipotecar unde nu poţi vinde apartamentul pe care l-ai cumpărat cu bani de la bancă, atât timp cât tu mai ai de rambursat din credit.
Rămâne în discuţie modalitatea în care se va aplica această regulă care vine ca urmare a faptului că unii nu au avut bani pentru a-şi consolida locuinţa, dar imediat după ce le-o consolidează primăria o vând, făcând astfel profit pe banii investiţi de către stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu