Culise, ieșirea UDMR de la guvernare. Răsturnare spectaculoasă în Consiliul Permanent

Un participant la ședința care a decis ieșirea maghiarilor de la guvernare a împărtășit DCNews culisele Consiliului UDMR. Președintele UDMR Kelemen Hunor a anunțat joi că în Consiliul Permanent al Uniunii s-a decis ieșirea de la guvernare. Urmează ca decizia să fie propusă și validată în ședința Consiliului Reprezentanţilor Unionali, din 13 decembrie.

Decizia este una surprinzătoare, în condițiile în care conducerea Uniunii discutase toate variantele și era favorabilă rămânerii în echipa guvernamentală. Liderii UDMR ar fi argumentat că rămân la Palatul Victoria dacă primesc termene clare pentru realizarea unor deziderate punctuale: linia maghiară de la UMF Tg Mureș, steagurile secuiești, alte priorități ale UDMR.

Schimbarea taberelor decredibilizează UDMR

”S-a intrat cu ideea de a menține participarea la guvernare, ne-a declarat unul dintre delegații prezenți la Cluj. Era logic, întrucât conducerea UDMR a hotărât în 2012 să meargă alături de Victor Ponta, nu se discutase anterior cu electoratul, deci n-ar fi fost necesară o schimbare de atitudine. S-ar fi argumentat că este necesară prezența în guvern pentru a solicitările maghiarimii”.

Discuțiile au fost extrem de aprinse. Cei care au dorit rămânerea la guvernare au arătat că doar prin astfel de colaborări pot fi rezolvate promisiunile făcute electoratului UDMR. Nici participarea la guvernarea dezastruoasă a PDL nu a afectat rezultatul în alegeri și nu a îndepărtat maghiarii de UDMR. Mai mult, dacă ar fi abandonat Victor Ponta, s-ar da semnalul de lipsă de fair play. Nimeni nu se poate baza pe UDMR, dacă schimbă mereu taberele, ceea ce va afecta pe termen lung relevanța formațiunii, au avertizat susținătorii variantei guvernamentale. Voturile pe care ia ”concurența” UDMR sunt nesemnificative, au mai spus aceștia, de maximimum 10%, deci nu există un pericol electoral, dacă se păstrează cooperarea cu PSD.

”Secuimea”, în favoarea ieșirii de la guvernare

De cealaltă parte, cei care au insistat pe replierea de parte învingătorului la prezidențiale au avertizat că un număr tot mai mare de maghiari nu participă la alegeri. Absenteismul ar fi pus pe seama incapacității UDMR a de a mobiliza electoratul. Acest fenomen ar putea duce la schimbări explozive, de tipul celei petrecute în alegerile prezidențiale.

Să respectăm voința alegătorilor, au spus partizanii ieșirii de la guvernare. Ei au argumentat și cu nevoia de aliniere la familia politică europeană, PPE. Cei care au dorit ieșirea de la guvernare sunt în principal reprezentanții secuimii. Liderii din Covasna și Harghita au susținut ieșirea de la guvernare, liderii din județele ”mixte” au fost mai degrabă pentru rămânerea la Putere.

Nu este clar ce a înclinat balanța. Chiar sub rezerva anonimatului, sursa DCNews a refuzat să dezvăluie ce i-a convins pe udemeriști să schimbe tabăra. ”Indiferent de opiniile noastre, respectăm decizia majorității, UDMR este caracterizat de disciplină, așa că nu vor fi comentarii în afara partidului”, a concluzionat sursa DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel