Culise: ”lovitura de stat” de la CSM, revolta procurorilor împotriva lui Băsescu

basescu morar kovesi dece
basescu morar kovesi dece

Surse apropiate Palatului Cotroceni au declarat pentru DeCe News că Traian Băsescu este extrem de afectat de evoluția numirilor șefilor de Parchete. Președintele este principalul perdant al ”loviturii de stat” de la CSM. Amânarea avizului consultativ și adoptarea procedurii Pivniceru scad capacitatea de negociere a președintelui, iar liberalii revin în joc, după ce vor nominaliza ministrul de Justiție.  Decizia CSM evită un război rece în USL, iar eventualul deficit de imagine al premierului Ponta poate fi recuperat de șeful Executivului.

În schimb, refuzul unei structuri  considerate ”băsiste” de a îndeplini solicitarea președintelui poate contamina ultimele detașamente de rezistență ale lui Traian Băsescu.  În plus,  mișcarea CSM crește miza numirilor pe plan extern și îl lasă în ofside pe președinte, care a propus negocierea posturilor, în câteva intervenții publice.

Din informațiile noastre, în tabăra procurorilor s-a produs o mișcare asemănătoare cu cea de la Convenția PDL. În prezent, s-a conturat o grupare Morar-Hăineală, sprijinită și de Monica Macovei, care se opune numirii Laurei Codruța Kovesi, susținută de Traian Băsescu.   Daniel Morar, așa cum a lăsat să se înțeleagă și la România Tv, a fost dezamăgit de scoaterea sa din cursă, pentru a deschide calea negocierilor președinte-premier. El a acceptat numirea la CCR, dar decizia nu va intra în vigoare decât în luna iunie. Până atunci are și variante refuzului, pentru a rămâne în magistratură, dar păstrează și poziția de la CSM, importantă în cazul avizului consultativ.

Hăineală, la conducerea PG

Daniel Morar și Oana Hăineală au convins secția de procurori a CSM să se opună ”variantei scurte”, mai ales că sunt ferme recomandări ale CE în favoarea unei proceduri similare celei derulate în mandatul Pivniceru. În etapa a doua, Morar va încerca să impună la conducerea DNA oameni din interiorul instituției, mai precis pe Lucian Papici sau Doru Țuluș. Oana Hăineală speră, la rândul său,  să ocupe postul de procuror-șef al Parchetului General, fiind o variantă de refugiu pentru Traian Băsescu. Președintele ar prefera, astfel, o persoană care i s-a opus, dar e percepută ca ”băsistă”, în locul unui procuror necunoscut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel