Spital de Urgență de grad I cu impact regional și fonduri europene, asta primește finul președintelui, dacă unitatea pe care o conduce din 2009 ajunge să aibă 1.500 de paturi. Guvernul s-a hotărât să-l ajute pe șeful de lucrări dr. Cătălin Cîrstoiu, actualul manager al Spitalului Universitar de Urgență București. Astfel, managerul PNL de la Spitalul Dorin Hociotă, medicul primar Andreea Marinescu, rămâne fără obiectul manageriatului, căci spitalul pierde personalitatea juridică și devine centru de fonoaudiologie şi chirurgie funcţională în cadrul SUUB.
Institutul de ORL ”Dorin Hociotă”, vechi de 37 de ani, va fi desființat prin HG, proiectul de act normativ fiind pus în dezbatere publică doar 5 zile lucrătoare. Nimic nu pare a justifica urgența acestei măsuri, iar Ministerul Sănătății nu a dat nicio justificare solidă. Doar celebrele bla-bla-uri despre reformă. În urmă cu o lună de zile, președintele Traian Băsescu a anunțat că se vor desființa sau restructura circa 200 de unități sanitare. Era vorba de spitale mici, cu datorii și fără specialiști sau dotări. Institutul ”Hociotă” este dotat la nivel european și se află cu plățile la zi.Din punct de vedere economic, nu se motivează comasarea, căci Spitalul ”Hociotă” este situat la o distanță de aproximativ 2 km de SUUB. Ca urmare, nu pot fi disponibilizați mai mult de doi trei funcționari, personalul de întreținere sau de curățenie fiind același după comasare. Eventual se vor economisi două salarii, respectiv două posturi de conducere. Mai mult, se va trece de la un spital care cheltuie cu personalul numai 40% din fonduri la unul care cheltuie 70% cu salariile cadrelor medicale. Nici din punctul de vedere al pacienților, comasarea nu este motivată. Pentru orice consultație bolnavii sunt urcați în ambulanță și transferați, nefiind deci vorba de preluarea urgențelor între spitale. La ”Hociotă” vin bolnavi din toată țara pentru operații de mare complexitate, iar Institutul este for metodologic, coordonând rețeaua de specialitate. Nici Spitalul de Urgențe Oftalmologice, nici cel de ortopedie sau alte spitale de monospecialitate nu au fost comasate cu spitale de urgență din vecinătate, miza fiind una particulară. Institutul ”Hociotă” deține un teren de două hectare în plin centrul Capitalei - zona Cotroceni, în apropierea hotelului Mariott. Clădirile nu ocupă decât jumătate din acest teren, miza comasării ar fi cea imobiliară. După o vreme, cei 49 de medici ai Institutului vor fi transferați în Spitalul Universitar, iar clădirile și terenul ”privatizate”. Un avantaj pe termen scurt ar fi că numărul de paturi pe care îl are Universitarul crește la 1500, așa că această unitate poate căpăta statutul de spital de urgență de gradul I, atrăgând majoritatea finanțărilor europene adresate domeniului.
Medicii de la Spitalul Hociotă au alcătuit un memoriu în care își exprimă dezaprobarea față de intenția Ministerului Sănătății de a comasa unitatea în care aceștia își desfășoară activitatea cu SUUB. Ei spun că prin această măsură pot avea de suferit și proiectele europene demarate de către Institutul ”Hociotă”. Cadrele medii sunt pregătite să demareze acțiuni de protest, inclusiv grevă, având susținerea sindicatului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu