Culisele călătoriei lui Putin în Orientul Mijlociu. Dictatorul Rusiei, primit cu o ceremonie festivă în Emiratele Arabe Unite

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele rus Vladimir Putin a fost însoțit, miercuri, în Orientul Mijlociu de patru avioane de vânătoare rusești, într-o călătorie neobișnuită în afara granițelor țării, în cadrul căreia va discuta despre aspecte precum petrolul, situația din Gaza și lupta din Ucraina cu Prințul Moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, scrie Reuters.

Întâlnirea lui Putin cu prințul cunoscut sub numele de MbS vine în contextul în care prețurile la petrol au scăzut, în ciuda unei promisiuni făcute de OPEC+, care reunește Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații conduși de Rusia, de a reduce producția.

Avionul șefului Kremlinului a fost flancat de aeronavele de vânătoare Sukhoi-35S.

În Abu Dhabi, Președintele Sheikh Mohammed Bin Zayed Al Nahyan l-a întâmpinat pe "dragul său prieten", iar avioanele UAE l-au salutat pe șeful Kremlinului cu un zbor pe deasupra, lăsând în urmă culorile steagului Rusiei.

"Relațiile noastre, în mare măsură datorită poziției dvs., au atins un nivel fără precedent", i-a spus Putin. "Emiratele Arabe Unite sunt principalul partener comercial al Rusiei în lumea arabă."

Delegația rusă include oficiali de top din domeniul petrolului, economiei, afacerilor externe, spațiului și energiei nucleare.

Putin a declarat că Rusia și Emiratele Arabe Unite cooperează în cadrul OPEC+, organizație a cărei membri pompează peste 40% din petrolul lumii, adăugând că vor discuta conflictul israeliano-hamas și culisele conflictului din Ucraina.

După vizita în Emiratele Arabe Unite, Putin urmează să călătorească în Arabia Saudită pentru prima întâlnire față în față cu MbS din octombrie 2019. Ultima sa vizită în regiune a fost în iulie 2022, când s-a întâlnit cu Liderul Suprem Ayatollah Ali Khamenei în Iran.

Nu a fost clar imediat ce intenționează să ridice Putin, care a părăsit rar Rusia de la începutul războiului din Ucraina, în special despre petrol sau geopolitică cu prințul moștenitor al celui mai mare exportator de petrol din lume.

Călătoria pentru a se întâlni cu MbS, la doar câteva zile după ce o întâlnire cheie a OPEC+ a fost amânată, pare a fi fost grabită. O sursă declarase anterior pentru Reuters că MbS avea planuri de a vizita Moscova.

Putin, care a vizitat ultima dată regiunea la mijlocul anului 2022, urmează să găzduiască joi omologul său iranian, Ebrahim Raisi, la Moscova.

Putin și Mohammed bin Salman

Kremlinul a declarat că, pe lângă petrol, Putin și MbS vor discuta despre războiul dintre Israel și Hamas, situația din Siria și Yemen, și probleme precum asigurarea stabilității în Golful Persic, în timp ce un ajutor de tabără a spus că Ucraina va fi, de asemenea, discutată.

Putin și MbS, care împreună controlează o cincime din petrolul extras în fiecare zi, au avut relații strânse de-a lungul timpului, deși amândoi au fost uneori izolați de Vest.

La un summit G20 în 2018, la doar două luni după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi într-un consulat saudit, Putin și MbS s-au salutat cu entuziasm și au strâns mâinile cu zâmbete.

MbS, în vârstă de 38 de ani, a încercat să-și reafirme Arabia Saudită ca o putere regională, cu mai puțină deferentă față de Statele Unite, care furnizează Riadului cea mai mare parte a armelor sale și care este cel mai mare producător de petrol din lume.

Putin, care a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, afirmă că Rusia este implicată într-o luptă existențială cu Vestul - și a căutat aliați în întreaga Orientul Mijlociu, Africa, America Latină și Asia, în timp ce Occidentul a încercat să izoleze Moscova.

Atât MbS, cât și Putin, în vârstă de 71 de ani, doresc - și au nevoie - de prețuri ridicate pentru petrol - sângele vieții economiilor lor. Întrebarea pentru amândoi este cât din povară fiecare ar trebui să o poarte pentru a menține prețurile sus - și cum să verifice această povară.

OPEC+

OPEC+ a amânat luna trecută întâlnirea sa cu câteva zile din cauza dezacordurilor legate de nivelurile de producție. Ministrul energiei din Arabia Saudită a declarat că OPEC+ dorea și mai multe asigurări din partea Moscovei că va respecta promisiunea de a reduce exporturile de combustibil.

Relațiile dintre Arabia Saudită și Rusia în cadrul OPEC+ au fost uneori tensionate și un acord privind reducerile aproape că s-a prăbușit în martie 2020, cu piețele deja zguduite de debutul pandemiei de COVID.

Dar cei doi au reușit să-și repare relațiile în câteva săptămâni și OPEC+ a convenit să facă reduceri record de aproape 10% din cererea globală.

De când a izbucnit războiul între Israel și Hamas în octombrie, Putin a caracterizat conflictul ca fiind un eșec al politicii SUA în Orientul Mijlociu și a întreținut relații cu aliații arabi și Iran, precum și cu grupul militant palestinian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel