Culisele înduplecării lui Orban să voteze ajutorul pentru Ucraina. Giorgia Meloni, pionul principal în ofensiva de farmec asupra premierului ungar

Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Liderii UE au ajuns joi la un acord pentru a furniza 50 de miliarde de euro în ajutor Ucrainei, chiar și prim-ministrul Ungariei fiind de acord.

Exact în momentul în care credea că s-a retras, ei l-au adus înapoi.

A fost nevoie de o ofensivă de farmec pe parcursul mai multor luni din partea prim-ministrului italian Giorgia Meloni și de câteva întâlniri și cine din partea francezilor pentru a-l determina pe prim-ministrul ungar Viktor Orbán să fie de acord să sprijine trimiterea a 50 de miliarde de euro în ajutorul Ucrainei.

Meloni a condus discuțiile cu Orbán datorită relației lor de durată, au afirmat doi diplomați din țări care nu împărtășesc opiniile sale politice de dreapta extremă. „A încercat de mai multe ori să fie o punte și impresia este că de data aceasta a funcționat”, a declarat unul dintre diplomați.

Decizia - luată la un summit desfășurat la Bruxelles joi - a fost una crucială pentru liderii UE care doreau să demonstreze sprijinul pentru Ucraina, în timp ce arătau că sunt capabili să țină sub control rebeliunea Ungariei. Orbán a amenințat în mod repetat că va folosi veto-uri tactice pe o gamă largă de probleme europene pentru a obține fonduri de la UE.

Liderii UE au anunțat acest progres semnificativ într-un moment în care ajutorul acordat de Statele Unite Ucrainei a fost blocat în Congres timp de luni întregi, iar Ucraina avea nevoie de o injecție vitală de fonduri în războiul său stagnat cu Rusia, potrivit Politico.

"Aceasta trimite un semnal important și către SUA", a declarat prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, după ce au ajuns la un acord, potrivit a doi oficiali familiarizați cu discuția, care, ca și alții în acest articol, au vorbit sub protecția anonimatului.

Liderii au subliniat că, deși un acord fără participarea Ungariei era posibil, acesta ar semnala lipsa unității europene către Rusia.

"Există doar un singur spectacol în oraș astăzi și acela este cu cei 27", a spus prim-ministrul olandez Mark Rutte joi dimineața, înainte ca acordul să fie anunțat.

Surse din cadrul biroului prim-ministrului italian au declarat că aceasta a început ceea ce poate fi numită munca sa diplomatică cu luni în urmă, prin discuții și întâlniri cu diferiți miniștri și oficiali, chiar înainte ca cei 27 de lideri să nu ajungă la un acord privind ajutorul pentru Ucraina în luna decembrie, din cauza lipsei susținerii din partea lui Orbán.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel