EXCLUSIV  Culisele vizitei lui Ciolacu în Germania. Punct de cotitură pentru Guvernul Federal / video

Ciolacu Facebook
Ciolacu Facebook

Tănase Stamule, PNL, a fost invitat la interviurile DC NEWS şi DC NEWS TV, unde a vorbit despre vizita Premierului Marcel Ciolacu în Germania.

„Acum e într-o vizită foarte importantă la Berlin, realizată în timp record, domnul prim ministru Marcel Ciolacu. Nemții chiar vor să investească în România. Sunt firme importante care vor să investească. Știți care este problema noastră? Și dacă vin cu Elon Musk de mână, să investească, să facă Tesla în România, mă primește premierul, domnul Iohannis nu mă primește că e în vacanță, mă primește domnul Ciucă, când ajung la administrația locală, acolo m-am blocat vreo 3 ani.”, a spus Bogdan Chirieac.

„Noi avem un context istoric foarte favorabil. Contextul istoric are mai multe componente. Prima componentă este cea a războiului Ucraina-Rusia în care foarte multe planuri de investiții din acele țări se mută și norocul nostru e că multe se mută la noi. Asta este primul avantaj.

Al doilea avantaj, după pandemia Covid s-a hotărât reducerea distanței pe lanțurile globale de aprovizionare, în sensul că distanțele foarte mari dintre China și Europa au dus la niște blocaje inimaginabile și asta atrage foarte multe investiții în estul Europei, adică țările industrializate, cum sunt cele germanice, în special preferă să aibă lanțurile de aprovizionare mult mai aproape și asta înseamnă UE.

Al treilea element care ne avantajează este faptul că suntem de data asta pe partea bună a cortinei. Așa vor fi următorii 10 ani, este un proces de deglobalizare în ideea că China trebuie să se descurce singură. Noi beneficiem de acest lucru, Germania este deja cel mai mare investitor în România și este și cel mai mare partener comercial al României. Avem câteva zeci de miliarde bune schimburi bilaterale și nici nu este un provocator mare de deficit. E echilibrată balanța comercială între România – Germania pentru că ei produc foarte multe chestii aici în și după aceea le trimit înapoi în Germania.

Deci, vizita domnului Ciolacu e foarte bună, Guvernul Federal trece printr-o schimbare – punct de cotitură- în sensul că își reface toată politică. Au pentru prima dată în istoria lor postbelică, o strategie de apărare. Ei nu au avut strategie de apărare și încep să-și dea seama că Germania nu mai poate fi o Elveție mare în mijlocul Europei, cum doreau ei să fie. Și-au dat seama că și țările din jurul Germaniei trebuie să fie puternice pentru ca Europa să fie puternică.

Deci, avem un context favorabil din punct de  vedere economic. Problema e că și dacă se decide o investiție azi, primele taxe vin peste doi ani. Unde suntem, și nu suntem foarte bine, este la ajutorul de stat. Cele mai multe mari investiții în UE și SUA aleg o țară și în funcție de cât ajutor de stat pot da.

Deci ajutorul de stat ține de ce deficit ai.”, a spus Tănase Stamule. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel