Dacă ai fost la un grătar și ai fost înțepat de țânțari, iar prietenul de lângă tine nu, atunci află că „vinovată” este culoarea bluzei tale.
Pe lângă faptul că sunt o pacoste atunci când suntem la plimbare, înțepăturile de țânțari pot transmite boli precum malaria, febra galbenă, dengue sau Zika.
Investigarea modului în care insectele își găsesc victimele poate servi la crearea unor noi măsuri de protecție. Cercetătorii de la Universitatea din Washington au efectuat experimente cu țânțari femele din specia comună Aedes aegypti, urmărind răspunsurile acestora la indicii vizuale. Ei au testat modul în care insectele au răspuns la diferitele puncte colorate.
Se pare că țânțarii ar fi atrași de culori precum roșu, portocaliu, negru sau cyan. Au ignorat punctele care erau verzi, albastre, albe sau violet. De ce sunt țânțarii atrași în mod special de roșu și portocaliu? Echipa de experți spune că pielea umană, indiferent de ton sau pigmentare, emite un „semnal” puternic portocaliu-roșu în ochii țânțarilor, conform 20min.es. Așa că... o soluție pentru a scăpa de înțepăturile țânțarilor ar putea fi să ne îmbrăcăm în alb, verde, albastru sau violet.
Trăim în pericol în propriile case, dar nu trebuie să ne alarmăm.
Există soluții și specialiști care ne pot ajuta în rezolvarea problemei. Este vorba despre acarienii de praf care sunt prezenți în casa noastră. Mulți oameni sunt alergici la acarianul de praf din locuințele lor și nu știu acest lucru. Unii confundă simptomele alergiei cu cele ale Covid-19. Despre acest subiect a vorbit Prof. dr. Carmen-Bunu Panaitescu, președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, la „Academia de Sănătate”, emisiune realizată de prof. dr. Irinel Popescu la DC News, DC News TV și DC Medical.
„Alergenul major este acarianul din praful de casă. Din toate studiile mele a rezultat că este cel mai frecvent alergen care duce la probleme de tip rinită și astm. Afectează atât copiii, cât și adulții. Simptomele sunt tot atât de severe, precum în cazurile ambroziei, dar poate nu atât de spectaculoase. Expunerea la acarian nu este la dimensiunea ca de taifun a polenului de ambrozie, ci o expunere de zi cu zi, la niște concentrații poate nu foarte, foarte mari. Dar acum oamenii stau mai mult în casă, au dat drumul la căldură și se oferă astfel condiții ideale de dezvoltare a acarianului.
Uneori, simptomele seamănă cu cele ale Covid-19 pentru că înfundă nasul, poate să dispară și mirosul, poate să apară tusea, dar persoana afectată nu face febră și nu are acea stare de afectare generală pe care o are un pacient cu noul coronavirus. Pacienții se sperie, mai ales în această perioadă, și nu știu care este cauza acestor simptome”, a spus Prof. dr. Carmen-Bunu Panaitescu, președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, la „Academia de Sănătate”, emisiune realizată de prof. dr. Irinel Popescu la DC News, DC News TV și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News