Pornit cu aproape doi ani în urmă, proiectul cultural și deopotrivă social "Culori radiofonice în 1001 de voci" va avea un eveniment de lansare cu totul special în data de 5 aprilie a.c., la Sala Mare a Ateneului Român, începând cu ora 19.00, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
"A fost un proiect greu, din această cauză a durat și doi ani de zile, pentru că nu am vrut să ne batej joc de nimic. Am venit la înregistrări luni de zile, sâmbăta, dar și în cursul săptămânii", a declarat Adriana Ene, coordonatorul proiectului.
"Partea inedită nu este faptul că realizăm un proiect cu copii nevăzători sau deficiențe de vedere. 14 dintre ei sunt complet nevăzători, șapte au deficiențe grave de vedere, dar am introdus și momente muzicale, vocale, unde am descoperit și o fetiță foarte talentată, complet nevăzătoare, dar cu o voce extraordinară" a mai declarat coordonatorul proiectului.
Cu o finanțare parțială oferită de Centrul Cultural al Municipiului București, ArCuB și o susținere logistică și organizatorică a Radioului Trinitas, Culori radiofonice în 1001 de voci s-a născut din dorința de implicare a copiilor și tinerilor nevăzători sau deficienți de vedere într-un proiect care să le ofere o nouă și reală perspectivă în domeniile radiofonic, educațional și cultural.
PROIECTUL ÎN CIFRE:
21 de elevi participanți activi în program
5 traineri
5 basme românești
124 de personaje de poveste interpretate
180 de ore de înregistrare
8 luni de editare
DESPRE PROIECT
În parteneriat cu Școala pentru Deficienți de Vedere și Liceul Tehnologic Special 'Regina Elisabeta' din București, în primăvara anului 2014, Radio TRINITAS demarează programul pornind cu o selecție a elevilor din cele două instituții speciale menționate.
O echipă de profesioniști din domeniile teatru, muzică, jurnalism și psihologie stau la baza acestui casting în urma căruia 21 de elevi intră într-un program intensiv de pregătire.
Scopul atelierelor la care aceștia participă — ateliere de teatru, muzică, dicție și intonație, jocuri de stimulare și căpătare a încrederii — a fost acela de a-i ajuta pe copiii selectați, nevăzători sau deficienți de vedere, să devină interpreții a 124 de personaje de poveste din cinci basme românești.
Astfel, Prâslea cel voinic și merele de aur, Zâna Zorilor, Făt—Frumos din lacrimă, Harap — Alb și Greuceanu au primit câte o adaptare pentru teatru radiofonic, realizată de regizorul Radu Dinulescu și au devenit subiectele de lucru pentru întreaga echipă implicată în proiect.
21 de elevi nevăzători sau deficienți de vedere, cu vârstele cuprinse între 10 și 18 ani au fost prezenți luni de zile la înregistrările din Studioul Radio Trinitas, dând viață unui număr de 124 de personaje și însumând mai bine de 180 de ore de înregistrare.
Coloana sonoră ce a însoțit toate aceste basme a fost compusă și interpretată de Florin Iordan și Dani Pop, membri ai formației de muzică veche Trei Parale.
S-a lucrat în montaj, la editarea basmelor, timp de 8 luni.
Rezultatul acestui demers cultural, educațional și social este reprezentat de cele 5 cd-uri realizate cu profesionalism în aproape doi ani de lucru intens.
Directorul Radio Trinitas, Ciprian Olinici, primind binecuvântarea și susținerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și-a arătat permanent totala deschidere și implicare spre a oferi mijloacele necesare derulării în cele mai bune condiții ale acestui demers inedit.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului a fost Adriana Ene, jurnalistă cu o experiență de mai bine de 13 ani în presa audio — vizuală și realizatoare a unei emisiuni pentru copii, de mare succes, la Radio Trinitas, Bucuria Poveștilor.
În prezența Patriarhului României și a numeroși invitați de seamă, pe data de 5 aprilie a.c., ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, într-un eveniment artistic elegant, va avea loc Gala Teatrului Radiofonic pentru Copii — ce va onora depășirea oricăror bariere și prejudecăți: arta nu are handicap, deficiența poate face diferența doar în bine și frumos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu