Culorile diversităţii. Un proiect Inter-Art desfăşurat la Palatul Naţiunilor din Geneva

Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Fundaţia „Inter – Art” Aiud, Misiunea Permanentă a României pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi Organizaţiile Internaţionale cu sediul în Elveţia, în parteneriat cu Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud, au organizat cu  prilejul celei de-a X-a ediţii a „Forumului pentru probleme ale minorităţilor” expoziţia de artă plastică „Culorile diversităţii” cuprinzând lucrări realizate de 34 de artiști reprezentând toate etniile din România.

Publicitate

Expoziţia este o amplă retrospectivă a Taberei Interetnice de Artă Contemporană ce a avut loc la Aiud în perioada 5-15 octombrie 2016 şi la care au participat – în premieră naţională - artişti reprezentând toate minorităţile prezente în Parlamentul României. Expoziția, considerată un eveniment cultural, a fost prezentată și la Muzeul Național Cotroceni din București. Pictori, sculptori, graficieni şi artişti fotografi reprezentând 20 de minorităţi din România, la care se alătură artişti etnici români, expun în cadrul acestui proiect – eveniment unic în viaţa culturală românească. Această expoziţie care cuprinde lucrări de pictură, fotografie şi sculptură demonstrează că prin arta contemporană se pot întări legăturile, întelegerea şi interculturalitatea între majoritate şi minorităţi, pot fi subliniate valorile umane comune.

Tabăra Interetnică de Artă Contemporană a avut ca scop punerea în valoare a dimensiunii multietnice şi multiculturale din România în cadrul unei manifestări ce a avut ca principiu de bază colaborarea interculturală. Promovarea artei contemporane din România, prin perspectiva minorităților, reprezentată în premieră într-o singură manifestare de artă vizuală a însemnat un pas important din punct de vedere cultural dar şi social. Este o abordare a relaţiilor interetnice din punct de vedere artistic care ne-a permis îmbogățirea vieții culturale a țării prin prezentarea, în faţa publicului iubitor de artă, a unor lucrări reprezentând culturi şi tradiţii diferite dar și conexiuni între acestea. Proiectul a apărut, aşadar, ca o necesitate şi a marcat un punct foarte important în viaţa cultural-artistică interetnică din România mileniului 3.

(w670)

Forumul pentru probleme ale minorităţilor aflat la ediția a X-a, organizat anual sub auspiciile Consiliului Drepturilor Omului de la Geneva, are rolul să asigure o platformă de promovare a dialogului şi cooperării între minorităţile naţionale sau etnice, religioase şi lingvistice. În cadrul acestui format se prezintă diverse contribuţii tematice şi de expertiză, menite să vină în sprijinul activităţii Raportorului Special ONU pentru probleme ale minorităţilor. Cu această ocazie se identifică cele mai bune practici, provocări, oportunităţi şi iniţiative pentru implementarea « Declaraţiei privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice », adoptată la 18 decembrie 1992, printr-o rezoluţie a Adunării Generale ONU.

Expoziția a fost deschisă de:
- Francesco PISANO, Directorul Bibliotecii Oficiului ONU din Geneva și l-a reprezentat pe dl. Michael MOLLER, Directorul General al Oficiului ONU din Geneva;
- Adrian VIERIŢA, Ambasador, Reprezentant permanent al României la Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi la organizaţiile internaţionale cu sediul în Elveţia;
- LACZIKO Enikő Katalin, Secretar de Stat, Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice.

Vernisajul expoziției a fost realizat de Ioan HĂDĂRIG, curator, Director artistic Fundația Inter-Art Aiud.

(w670)

Pe simezele Galeriei de Artă ale Palatului Națiunilor din Geneva au expus 34 de artişti reprezentând 21 de etnii din România: Agi-Veli Elis (etnic turc), Bako Andrei (etnic român), Bako Mihaela (etnic român), Balazs Tiberiu (etnic maghiar), Balog Stefan (etnic maghiar), Balog Zoltan (etnic maghiar), Boicescu Traian Ștefan (etnic italian), Bolek Maierik (etnic polonez), Chelmambet Fedin (etnic tătar turco-musulman), Cobzaru Georgeta (etnic elen), Cristea Elena (etnic român), Csiri Daniela-Silvia (etnic român), Curt Sandu Viorel (etnic rrom), Dobrescu Maria (etnic albanez), Dub Vasile (etnic evreu), Dumitrescu Mirela Stefania (etnic macedonean), Eperjesi Noémi (etnic maghiar), Filipov Iuliana (etnic rus lipovean), Gnandt Stefan (etnic german), Gutiu Steluta (etnic german), Ivancea Amira-Alexandra (etnic sârb), Karkus Miroslava-Blazena (etnic slovac), Lixandru Robert (etnic maghiar), Mleziva Iosif (etnic ceh), Munteanu Gheorghe (etnic ucrainean), Ortelecan Maria Daniela (etnic rutean), Panighiant Ovidiu (etnic armean), Pantea Ana (etnic român), Semenescu Oriola (etnic albanez), Stănoiu Daniela (etnic român), Tincul Adrian (etnic croat), Tomaselli Angela (etnic italian), Zapototchi Mena (etnic român), Velciov Nicolae (etnic bulgar). Stefan Balog a fost conducătorul taberei iar Ioan Hădărig, directorul artistic.

Un moment muzical a întregit din punct de vedere artistic imaginea României contemporane. Recitalul remarcabil, sustinut la chitară și voce de cantautorul Daniel Avram și la claviaturi/pian de profesorul Dan Avram, a oferit publicului prezent dovada talentului artistic și componistic al celor doi precum și un interesant și apreciat periplu prin muzica minorităților din România.

Proiectul de la Palatul Natiunilor din Geneva a mai cuprins și prezentarea culturală și turistică a Aiudului și împrejurimilor sale prin albumele : "Aiudul în alb şi negru", văzut de Robert Lixandru, Stefan Balog, Andrei Bakó, Ioan Hădărig; "TRINITAS LUCAEM. Oglinzile Aiudului vs. oglinzile fotografiei" (cu fotografii artistice din workshopul Inter-Art, 2017), "Viziuni și gănduri" de Zoltan Balog și Stefan Balog. In același context a fost prezentat și catalogul expoziției (disponibil și pe: https://issuu.com/robilix/docs/tabara-interetnica-2016)

Echipa de organizare a proiectului, prezentă la Geneva, a fost alcătuită din:Andrei Bako, Balog Zoltan, Daniel Avram, Dan Avram și Ioan Hădărig

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel