Cultivatorii de viță de vie din Vrancea cer bani pentru rachetele antigrindină

vie_copy
vie_copy

Disperaţi de căderile masive de grindină care le-au distrus viile, viticultorii vrânceni vor să sponsorizeze din fonduri proprii realizarea staţiei antigrindină din judeţ. Demarate în 2003, în perioada guvernului PSD, lucrările la această staţie au fost întârziate de indiferenţa miniştrilor de la Bucureşti. Începând de la pedelistul Gheorghe Flutur, fiecare ministru al Agriculturii a promis că alocă fonduri şi finalizează staţia antigrindină însă nici până acum nu au fost terminate lucrările la centrul de comandă. În aceeaşi perioadă, pagubele produse agricultorilor vrânceni de căderile masive de grindină depăşesc 115 milioane de lei, adică peste o mie de miliarde de lei vechi.

Viticultorii vrânceni sunt aduşi în pragul disperării din cauza indiferenţei guvernanţilor care nu au alocat bani pentru construirea staţiei antigrindină din judeţ. Începută în urmă cu opt ani, staţia a rămas un vis în ciuda promisiunilor miniştrilor Agriculturii de după 2005. Grindina nu a ţinut cont de culoarea politică a miniştrilor Agriculturii şi a distrus culturile agricole în fiecare an. Pagubele depăşesc 115 milioane de lei, bani cu care ar fi fost realizate şase staţii antigrindină. Însă guvernul actual are alte priorităţi, să sponsorizez gale de box, să dea bani pentru stadioane în comune fără echipă de fotbal. Cât despre agricultură, cine are bani supravieţuieşte, cine nu, moare de foame.

Edilii comunelor din podgoriile vrâncene au de suferit atât ca proprietari de vie, dar şi ca administratori ai bugetului local. Cu recolta distrusă de grindină, viticultorii nu mai au bani pentru plata taxelor şi impozitelor locale. În consecinţă, primăriile rămân fără bani pentru a asigura condiţii minime oamenilor din localităţi.

Deşi o investiţie necesară, finalizarea staţiei antigrindină din Vrancea este amânată cel puţin până în 2012.  Guvernanţii nu au găsit nici în acest an fonduri suficiente pentru realizarea centrului de comandă şi a staţiilor de lansare. Pentru 2011 s-au alocat doar un milion de lei, deşi necesarul se ridică la aproape 10 milioane lei. Conform proiectului de buget, fondurile sunt alocate doar pentru începerea investiţiei, respectiv realizarea parţială a lucrărilor pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea. „Pentru acest an a fost programată licitaţia la centrul de comandă şi, în funcţie de banii alocaţi în 2012, sperăm să devină funcţionale cele şase staţii de lansare“, au arătat reprezentanţii Direcţiei Agricole.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel