EXCLUSIV  Cultura românească, în Iordania, transmisă de bunici, mame, fiice. Geanina Abdul Hajia, intervenție: A fost lupta noastră și anul acesta s-a împlinit

Captură de ecran / Foto: DC Media Group
Captură de ecran / Foto: DC Media Group

Geanina Abdul Hajia, președinte al Asociației Iordaniano-Româno pentru Cultură, invitată în dezbaterea „Bogățiile românilor din Diaspora!” în cadrul DC Media Group, a vorbit despre legătura dintre Iordania și România și asociațiile din țările arabe.

Alegeri prezidentiale 2024

Legătura dintre Iordania și România este puțin diferită sau să zicem așa, legătura dintre țările arabe și România este diferită față de legăturile din Europa către România. Iordania este una dintre țările care a ajuns la a patra generație iar cei din Europa nu au aceeași viziune ca și noi cei care am ajuns la cea de-a patra generație. Diferențele sunt foarte mari, asociațiile înființate se bazează foarte, foarte mult pe muncă voluntară și mai puțin pe sprijin din partea statului român.” precizează Geanina Abdul Hajia

Limba română, într-un descendent din punct de vedere al vorbirii acesteia în țările arabe.

Pierd legătura cu limba română, gândiți-vă la a patra generație când de fapt străbunica este venită direct din România și nu face parte din familiile mixte, ea este baza în familie pentru limba română, pentru tradițiile românești și pentru cultura românească. Spre norocul nostru avem bunici, mame, fiice care transmit mai departe tradițiile și cultura românească. Este greu cu limba română, din păcate sunt din ce în ce mai puțini copii care vorbesc limba română și a fost lupta noastră și anul acesta s-a împlinit. Anul acesta am avut organizat un curs de limba română în colaborare cu școala Proud Romanian Online School, care timp de trei luni de zile au predat online limba română pentru copii între 4 și 16 ani. A fost un succes pentru că am început să comunicăm cu copiii și ei deja în acest moment au tendința de a întreba diferite lucruri care nu știu cum se spun românește. Asta se datorează și profesorilor care au predat limba română și copii i-au îndrăgit și atunci le-a dat acest avânt.

Avem o emisiune „1001 repere românești”, emisiune care este realizată lunar, de cele trei asociații din țările arabe. Țin să menționez că în țările arabe, asociații care funcționează, deschise în colaborare cu doamne românce, pentru că noi în țările arabe suntem mai mult femei decât bărbați români veniți. Această emisiune își propune ca în fiecare lună să aibă alături persoane din țările arabe și din Europa, deci nu avem o limită sau un anumit tip de persoană dintr-o anumită zonă invitate dar persoane cu care vorbim despre cultură, diaspora și comunitatea românească din diferite țări, antreprenoriat și facem dacă ne mai rămâne timp, revista presei de evenimentele care se întâmplă în alte țări.” mai precizează Geanina Abdul Hajia.

Vezi materialul complet:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel