Statul român pare că este împotriva agriculturii.
Eugen, un tânăr inginer din comuna Rușețu (Buzău), s-a trezit cu producția de pepeni afectată de ciori. Păsările i-au găurit o bună parte din recoltă. Sparg coaja cu ciocul şi ciugulesc miezul pentru a-și potoli setea, mai ales când vremea este secetoasă zile la rând. Nici sperietorile cu haine agăţate în araci de lemn nu reușesc să îndepărteze ciorile însetate.
Pagubele sunt considerabile. În zonele din sudul țării, unde se înregistrează o populație ridicată de ciori, pierderile la pepeni pot ajunge și depăși chiar 25%, un procent deloc de neglijat. Atacurile ciorilor reprezintă o problemă foarte importantă prin pagubele pe care le fac asupra culturilor, dar pare că nimeni nu este suficient de interesat de subiect.
Când și-a văzut o bună parte din pepeni distruși de ciori, Eugen a făcut înștiințare către Primăria Rușețu, acolo unde avea terenul, prin care a anunțat că ciorile i-au afectat producția. În 48 de ore, a venit o comisie de la Ministerul Mediului și Pădurilor pentru a constata pagubele de la fața locului. Specialiștii au constatat 25% calamitate și, pentru a nu-l despăgubi, s-au folosit de o ”chichiță” legală. Cei de la Ministerul Mediului și Pădurilor, care trebuiau să facă plata pentru pagubele respective, i-au spus că nu au de ce să-i dea banii pentru că el trebuia să anunțe acest minister, înainte cu un an, că va cultiva pepeni, practic să-și anunțe cultura.
Eugen a spus că a anunțat acest lucru la APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură) unde se declară suprafețele. ”Ce mai voiau? Să anunț și Ministerul Mediului și Pădurilor din moment ce am anunțat la APIA?! Pentru ce?”, a zis Eugen. Răspunsul poate fi unul simplu: ca Ministerul Mediului și Pădurilor să se eschiveze și să nu-l despăgubească.
Inginerul ne-a spus că se va lăsa de producția de pepeni și va cultiva lucernă. Va întinde lucerna pe tot terenul și apoi o va vinde oamenilor care au animale. Nu își poate permite să piardă producția, iar statul să ridice nepăsător din umeri. Cu lucerna merge la sigur câțiva ani.
În viitor, Eugen are de gând să se lase de agricultură. Plecase din București, unde a stat o vreme, pentru a face agricultură la Rușețu, o zonă cunoscută pentru pepeni, dar din păcate, statul pare că nu sprijină agricultura. Pe lângă problema cu ciorile care distrug producția și cu statul care nu face mare lucru pentru a sprijini agricultura, Eugen se confruntă și cu problema lipsei forței de muncă: nu are cu cine lucra pământurile. Abia găsește câte un om care să-l ajute la plantat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu