EXCLUSIV  Culturile de roșii, afectate de molia tomatelor. Petre Daea, sfaturi pentru producători și consumatori: Să avem încredere în produsele românești!

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Petre Daea a venit cu sfaturi pentru fermierii ale căror culturi de roșii sunt afectate de molia tomatelor.

Foarte mulți cititori au semnalat faptul că, în ultima perioadă, culturile de roșii au fost afectate de molia tomatelor (Tuta Absoluta), un dăunător apărut de câțiva ani în România. În acest sens, Petre Daea, ministru al Agriculturii între 2017 și 2019, a venit cu explicații pentru agricultorii din România:

„Dăunătorii nu țin seama de teritorii, de graniță și ei atacă indiferent unde se află plantele și unde se cultivă. Acum ceva timp, evident, incidența bolilor și dăunătorilor a crescut în România, iar unele dintre acestea au devenit foarte greu de stăpânit, cum este cazul moliei tomatelor (Tuta Absoluta), care din nefericire nu poate fi ținută sub control prin combatere chimică, dat fiind faptul că larvele străbat țesuturile plantelor și e greu de ajuns cu substanța la nivelul larvei care este stadiul de dezvoltare cel mai devorator și care produce pagube evidente la culturile de tomate.

Din cele cunoscute de mine, incidența acestei boli a scăzut în ultimul an, iar autoritățile și structurile Ministerului Agriculturii au vegheat mereu la măsurile pentru oprirea și reducerea daunelor, punând în dispozitivul acesta de cunoaștere pentru fermieri metodele de combatere și, evident, s-a stabilit și printr-un act normativ ca autoritatea fitosanitară să supravegheze permanent culturile producătorilor de legume care s-au înscris în acest program. Există o monitorizare permanentă, iar fermierii care cultivă tomate au fost pregătiți și li s-au pus la dispoziție toate informațiile tehnice în așa fel încât să poată fi cunoscut modul în care atacă acele culturi și cum se poate reduce acest atac.

În acest an nu există situații deosebite la cultivatorii de tomate și spre bucuria noastră și satisfacția celor care consumă tomate românești, toate culturile din spațiile protejate ale României și ale producătorilor au fost verificate, monitorizate în așa fel încât să se evite scăderea producției, iar pe de altă parte să existe produse de bună calitate fără să aibă reziduuri de substanțe în conținuturile lor“, a spus Petre Daea.

Cum să se ferească producătorii de produsele care nu sunt eficiente

Foarte multe substanțe care au apărut pe piață s-au dovedit a fi ineficiente în combaterea acestui dăunător. Ministrul Daea, sfaturi pentru producători și consumatori:

„S-a creat un baraj informativ, realizat de către Autoritatea Sanitar Veterinară, care încă de anul trecut a transmis la producători care sunt substanțele ce pot fi folosite în combaterea bolilor și dăunătorilor și care sunt dozele cu care trebuie să opereze în așa fel încât să scoată din joc atitudinea unora care, din dorința de a câștiga, prezintă deformat un produs, stabilindu-se în mod artificial, de către cel care îl pune pe piață, calități pe care nu le are substanța respectivă. Această arie de deformare a realității s-a redus foarte mult și a fost o muncă bine coordonată de Ministerul Agriculturii pentru a preîntâmpina aceste situații nefericite.

Produsele românești sunt verificate și sunt sub control fitosanitar, ele sunt garantate din punct de vedere al calității și trebuie să se consume produse românești care sunt mai bune și mai gustoase decât oricare alte produse similare obținute de producători din afara țării. Să avem încredere în produsele românești și în producătorii români“, a conchis Petre Daea, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel