Cum a achiziționat Mircea Badea băuturi alcoolice: Se uita la mine din ce în ce mai convins că sunt paliu

Foto: Instagram Mircea Badea
Foto: Instagram Mircea Badea

Mircea Badea a povestit pe pagina de Instagram cum a achiziționat băuturi alcoolice.

„Ne-am adunat astăzi cu toții aici ca să povestesc ceva ce s-a întâmplat astăzi. M-am dus la un magazin specializat pentru a achiziționa băuturi alcoolice, parte pentru a le face cadou, parte pentru a le consuma în exces.

M-am dus astăzi la magazinul de băuturi alcoolice, dar ca să vă povestesc asta trebuie să fac o introducere foarte interesantă. Povestea este despre cum am achiziționat eu astăzi băuturi alcoolice. Dar ca povestea mea să aibă sens, trebuie să înceapă undeva la anul 800. Deci înainte cu 1200 de ani era un cetățean, se numea Teofan Spovednicul. Putem să-i spunem așadar, fiind pe Instagram, „Hâț, Teofanule".

Teofan Spovednicul era un călugăr și un cronicar care pe la anul 800 a scris o carte care se numea „Cronografia”. Bănuiesc că ați citit-o. Povestea ce s-a întâmplat pe la anul 587, atunci când bizantinii se războiau cu avarii. Avarii erau popoare migratoare.

La un moment dat, deoarece catârii cărau diverse chestii pentru bizantini, un soldat bizantin observă că de pe un catâr era să cadă un sac și îl avertizează pe camaradul lui și îi spune: „Torna, torna, fratre!", adică „Întoarce-te, întoarce-te, frate!

Aici lucrurile nu sunt clare. Ori i-a zis soldatului să se întoarcă astfel încât să vadă ce se întâmplă, ori să întoarcă sacul pe catâr. Lucrurile încă sunt dubitative.

În momentul ăla, ceilalți camarazi au înțeles că sunt avertizați să se întoarcă întrucât din față vine un pericol și au zis din gură în gură: „Torna, torna, fratre!" și toată armata bizantină s-a întors și a luat-o la fugă.

Avarii văzând că adversarii lor se întorc și o iau la fugă, s-au panicat și au zis: „Se întâmplă ceva, e o problemă probabil. E o capcană. Ne putem bate și mâine. Ia hai să fugim și noi!”, și s-au întors și au fugit și ei. Practic, două armate pe cale să se ciocnească au fugit una de alta, fără să se întâmple nimic, doar pentru că un soldat i-a zis altuia: „Torna, torna, fratre!".

Asta a scris Teofan Spovednicul pe la anul 800 în cartea „Cronografia”. Apoi au venit istorici și au contestat veridicitatea acestei întâmplări pentru că la vremea respectivă nu ar fi trebuit ca soldatul să spună fratre, ci frater. După aceea au mai trecut niște sute de ani și niște istorici au zis: „Acest îndemn, de fapt, reprezintă primele cuvinte în limba română.”

George Călinescu a scris în Istoria Literaturii Române, care e o carte mă groasă decât buzele Biancăi Drăgușanu, carte pe care am citit-o eu prin clasa a 7-a, s-a referit și el la aceste cuvinte și a analizat dacă ele chiar au fost primele cuvinte consemnate în limba română. El nu e de acord cu asta.

Plecasem de la cum m-am dus eu astăzi să cumpăr băuturi alcoolice. Am făcut istoricul și reținem expresia: „Torna, torna, fratre!".

Eram la casă să plătesc. Cetățeanul de la casă le punea în plase și mă uităm pe rafturile din spate care arătau ca la o bibliotecă, doar că erau cu băuturi alcoolice. Mă uit și văd niște sticle care arătau interesant, prețurile premium, și zic: „Aia ce e?”, se întoarce cetățeanul și zice: „E țuică.”

„Țuică?”

„Da.”

„Și cine o face?”

Zice:  „Scorilo.”

Zic: „Ta-su lu Decebal”. Se uită la mine la ca la nebuni și zice: „Ha?”

Zic eu: „Decebalus per Scorilo”. Se uită la mine cetățeanul pe sistemul: „Ăștia de la televizor sunt nebuni cu creierii rău de tot!”.

Se uită la ele și zic: „Daci. Erau daci. Și Decebal, și ta-su Scorilo, erau daci. Deci dacii fac țuică.” 

„Ciudat că dacii fac țuică. M-aș fi așteptat să facă brânză sau mazăre”, îi spun eu. Se uită la mine cetățeanul, din ce în ce mai convins că sunt paliu și zic: „Brânză, mazăre, moș, căciulă, mânz”, adică cuvintele care, vezi Doamne, ne-au rămas de la daci. Știți că dacii nu scriau, dar astea sunt cuvinte care ne-au rămas de la daci.

Văzându-l din ce în ce mai nedumerit, care a fost expresia care mi-a venit desigur instantaneu să o rostesc: „Torna, torna, fratre!", așa ca o continuitate lingvistică și istorică, astfel încât cetățeanul respectiv să zică: „Hai că în sfârșit am înțeles ce vrea ăsta, să-mi toarne niște țuică. Asta este!”

Asta s-a întâmplat astăzi. Probabil peste vreo 1200 de ani niște istorici vor analiza conversația mea cu cetățeanul respectiv și se vor întreba, dubitativ, în veac, dacă până la urmă mi-a dat sau nu mi-a dat țuică.", a spus Mircea Badea într-un live pe pagina de Instagram. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mircea badea (@mirceabadeareal)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel