Povestea unei femei care a aflat că are cancer de sân. Au trecut 21 de ani de când a primit diagnosticul și este în viață! Mihaela Geoană, dezvăluiri neștiute

Mihaela Geoană, președinte fondator al Fundației Renașterea și knowledge partner al evenimentului Aspen Healthcare Summit, a vorbit despre importanța accesului gratuit la diagnostic și prevenție în domeniul sănătății, în special în cazul cancerului. Mihaela Geoană a subliniat că analizele gratuite și vaccinarea pot avea un impact semnificativ asupra statisticilor de sănătate din România, și a dat exemplu povestea emoționantă a primei paciente diagnosticate la Centrul Medical Renașterea în urmă cu 21 de ani.

Mihaela Geoană a subliniat că, în ciuda progreselor realizate în ultimii 23 de ani, în prevenția și depistarea cancerului în România, situația rămâne îngrijorătoare. Deși percepția populației s-a îmbunătățit și accesul la vaccinare a crescut, România se confruntă cu o incidență a cancerului de col uterin și mortalitate, din aceeași cauză, semnificativ mai mari decât media Uniunii Europene. 

„Ne-am început activitatea în urmă cu 23 de ani, fiind convinși că prevenția și depistarea precoce în oncologie pot schimba statisticile dramatice ale României.

Situația s-a îmbunătățit considerabil în ce ce privește percepția populației, accesul la prevenție prin vaccinare, dar suntem încă pe locuri nedorite în ce privește și incidența și mortalitatea.

Dacă mă refer doar la cancerul de col uterin, incidența este de 2.5 ori mai mare în România decât media țărilor Uniunii Europene, iar mortalitatea de 4 ori mai mare. Vedem din experiența altor țări că incidența poate fi redusă prin screening populațional și vaccinare. Vorbesc aici de cancerul de col, bineînțeles.

În România, atât depistarea, cât și prevenția sunt încă la nivel foarte redus. Un studiu Ernst & Young, publicat în acest an, arată că vârsta medie la care încep probleme de sănătate în România este de 57.8 ani, versus 63.6 ani în Uniunea Europeană, și doar 80 de români dintr-o mie efectuează investigații imagistice, versus 240 la mia de locuitori în Uniunea Europeană.", a spus Mihaela Geoană. 

 

„Am inaugurat încă o unitate mobilă"

Mihaela Geoană a subliniat că, în contextul evoluției tehnologice și al digitalizării, telemedicina reprezintă o soluție importantă pentru a facilita accesul populației din zonele rurale la servicii medicale. Potrivit acesteia, cu ocazia împlinirii a 23 de ani de activitate, a fost inaugurată o nouă unitate mobilă dotată cu un mamograf digital, care transmite imaginile la Centrul Medical din București pentru interpretare de către medicii radiologi. 

„Tehnologia a evoluat, iar în epoca digitalizării, telemedicina poate fi o soluție pentru accesul populației din zonele rurale la servicii medicale. Ieri, am împlinit 23 de ani de activitate și am inaugurat încă o unitate mobilă. Este dotată cu un mamograf digital și transmite imaginile la Centrul Medical din București unde sunt citite, interpretate de medicul radiolog.

Experiența celorlalte două unități mobile ne arată că o comunicare țintită cu beneficiarii, colaborând cu medicii de familie la nivel local și cu autoritatea locală, răspunsul populației a fost foarte bun și adresabilitatea foarte bună.

Am fost în 72 de localități și am efectuat 39.800 de investigații.", a spus Mihaela Geoană. 

 

Povestea primei paciente depistate cu cancer de sân la Centrul Medical Renașterea

Mihaela Geoană a povestit o întâmplare emoționantă care a avut loc aseară, când a fost iluminată clădirea Academiei Române. La eveniment a fost prezentă prima pacientă diagnosticată la Centrul Medical Renașterea, care a aflat la radio că se efectuează analize gratuite. Aceasta a fost diagnosticată cu cancer de sân acum 21 de ani și a venit din întâmplare pentru a beneficia de analiza gratuită. 

Ca o poveste, aseară, când am iluminat clădirea Academiei Române, a fost prezentă prima pacientă diagnosticată la Centrul Medical Renașterea, care a auzit la radio că se fac analize gratuite. A fost diagnosticată cu cancer de sân în urmă cu 21 de ani. A venit din întâmplare pentru că analiza era gratuită.

Deci, cred că, dacă oferim acces gratuit la diagnostic, dacă investim în prevenție, cum e vaccinarea, cum e depistarea precoce în cazul cancerului de col, putem îmbunătăți cifrele în România.", a spus Mihaela Geoană la Aspen Healthcare Summit. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel