EXCLUSIV  Cum a ajuns BCU să aibă o colecție de carte veche. „Carol al II-lea a hotărât inaugurarea Zilelor Cărții…”, a povestit specialista în bibliofilie Andreea Badea/ VIDEO

Prezentă în emisiunea De Ce Citim, Andreea Badea, șefa Biroului Bibliofilie.Manuscrise, din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, a vorbit despre momentul care a dus la constituirea unui astfel de birou în cadrul instituției și despre primii donatori. 

„Să fac o introducere în istoricul secției de carte veche, bibliofilă, a documentelor pe care le conține și fac o paranteză, ducându-mă la dictonul lui Bernard de Chartres atât de prezent astăzi și comentat de Matei Călinescu, acela al piticilor moderni ridicați pe umerii uriașilor antici (n.r. „Suntem asemenea unor pitici așezați pe umerii unor giganți, încât putem vedea mai multe lucruri decât ei și mai îndepărtate, nu atât datorită agerimii vederii noastre sau înălțimii proprii, cât pentru faptul că suntem ridicați și purtați în sus de statura lor uriașă.”)

Am adoptat acest dicton pentru că mi se potrivește ca prelucrător de carte veche și bibliofilă, într-o secție a Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, într-o epocă extrem de modernă, cu o tehnologie modernă. Este vorba, de fapt, despre un cumul al învățămintelor, al experiențelor pe care le aflăm din aceste cărți. În ceea ce privește istoricul întemeierii acestui birou, acestei secții, este vechi și iarăși mă întorc la dictonul amintit, el se regăsește undeva în istoria Fundației Carol I, a cărei moștenitoare este Biblioteca Centrală Universitară Carol I.” a declarat Andreea Badea. 

Manuscrise ale lui Caragiale și Alecsandri, în colecția BCU Carol I 

„În anul 1933, la 20 mai, când Carol al II-lea a hotărât inaugurarea ceremonialului serbărilor Zilelor Cărții, prilej cu care a organizat o expoziție de carte veche și documente bibliofile, peste o sută de astfel de documente în care se regăseau manuscrise inedite ale lui Caragiale -Abu-Hasan, o poveste, se regăsea o scrisoare a lui Vasile Alecsandri, din 1873, carte din spațiul european și național de secol XVI-XVII-XVIII.

De altfel, întreaga colecție a Fundației era alcătuită din donații ale marilor personalități și aș invoca aici câteva nume: juristul Ioan Movilă, care fusese donatorul unui volum mare de cărți, de secol XIX, XVIII și coborând, apoi Titu Maiorescu, André Lecomte du Noüy, de AS Roland Bonaparte, geograf și membru corespondent al Academiei Române, personalități care au înțeles sensul cărții și au contribuit din plin la îmbogățirea colecției, multe dintre aceste cărți se află și astăzi în colecție, purtând ex-libris-ul (n.r. în latină: Carte între cărți, este un însemn de apartenență a unei cărți la o anume bibliotecă, particulară sau publică; Vinietă aplicată pe o carte, purtând numele unei biblioteci, a bibliofilului sau o deviză) donatorilor.” a dezvăluit șefa biroului Bibliofilie. Manuscrise, din cadrul BCU Carol I.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel