Cum a ajuns România să importe până la 70% din necesarul de alimente. Prof. Mircea Coșea: S-a negociat în genunchi

FOTO: Freepik @King stock N1
FOTO: Freepik @King stock N1

Prof. Mircea Coșea, analist economic, a vorbit despre politica agricolă de la nivelul UE, cu impact major asupra alimentelor pe care românii le au pe mese.

Prof. Mircea Coșea, analist economic, a vorbit despre paradoxul cu care se confruntă România, unul dintre concurenții importanți pe piața alimentară europeană, care a ajuns să importe până la 70% din necesarul de alimente.

”Este o problemă foarte complicată, pe care o putem simplifica spunând că ar trebui să ne gândim ce reprezintă România în context european. O mare forță agricolă, suntem pe locul 3 sau 4, depinde de anul agricol, la ceea ce înseamnă producția la principalele cereale, la fructe, la legume și, în aceste condiții, apare paradoxul extraordinar de grav pentru România - că o țară atât de bogată în resurse importă până la 70% din mâncarea pe care o dăm cetățenilor noștri.

O spun în mod direct, sunt un mare admirator al Uniunii Europene, am lucrat mult pentru integrare, știu că este cel mai important lucru pentru România, dar trebuie să spun că, pe piața europeană, România, fiind un concurent foarte important, nu a fost sprijinită de UE și de reprezentanții noștri la Bruxelles pentru a-și pune în valoare resursele pe care le are.

Din contră, măsurile pe care Uniunea Europeană le-a luat prin politica agricolă nu au fost favorabile întotdeauna României. Domnul comisar european al Agriculturii, pe care România l-a trimis acolo să lucreze pentru Franța, nu ne-a ajutat deloc. Nici în momentul de față nu suntem ajutați. Suntem total de acord că europarlamentarii noștri nu fac nimic acolo, iar în condițiile acestea, România a fost transformată, dintr-un concurent important pe piața alimentară europeană, într-un importator net de produse”, a spus prof. Mircea Coșea la Realitatea Plus.

România, ”distrusă încetul cu încetul”

”Este vina Uniunii Europene? Nici pe de parte. Este vina guvernanților. Guvernanții care au fost în România din 2005 până în prezent sunt cei care au această vină asupra lor, s-a negociat în genunchi capitolul cu agricultura. În al doilea rând, toată industria noastră de procesare a fost distrusă încetul cu încetul. De la peste 50 de fabrici de zahăr, am mai rămas cu una, care doar împachetează zahărul. Fabricile de ulei sunt și ele în dificultate, nu mai vorbesc de panificație, nu mai vorbesc de importul de carne, de legume și fructe. 

L-am aplaudat pe domnul Ciolacu atunci când a spus că trebuie să luăm măsuri neapărat pentru a reduce acest decalaj de import-export și anume să lucrăm cu atenție la ce se întâmplă în vămile românești”, a mai analistul economic.

Citește și: Plafonarea prețurilor la alimentele de bază. De ce spune prof. Coșea că este ”foarte, foarte periculos”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel