Cum a ajuns Ştefan Iordache de la "ăla fără talent" la "cel mai iubit dintre pământeni". A vrut să se facă medic, dar a picat cu nota 0.45: Ce să scriu eu despre zgârciul ăla care creşte pe cap?

Foto: captură video
Foto: captură video

"Cel mai iubit dintre pământeni" are o poveste de viaţă incredibilă. Copil fiind, nu se gândea că va ajunge vreodată actor. Nici talent nu avea, spuneau apropiaţii şi o recunoştea chiar el.

Pe 3 februarie 1941, într-o mahala din Bucureşti, venea pe lumea un băiat care avea să devină, ani mai târziu, ”cel mai iubit dintre pământeni". Așa începe povestea lui Ștefan Iordache, puştiul de cartier, din Rahova, care a devenit în timp unul dintre cei mai apreciaţi actori. 

În copilărie nu a dat semne că ar avea vreun talent artistic, din spusele apropiaţilor. De la serbările şcolare fugea când îi venea rândul să recite poezia. Nu avea vocaţie şi nu se gândea, pe vremea aceea, că ar putea vreodată să devină actor. Îndrumat de familie, s-a pregătit să dea la medicină. Actorul a povestit în „Regele-scamator. Ştefan Iordache“, momentul examenului: "La anatomie, pregătisem foarte bine scheletul, organele interne şi circulaţia. Mi-a căzut urechea. Ce să scriu eu despre zgârciul ăla care creşte pe capul omului? Mă uitam pe pereţi, se uitau la mine toţi clasicii marxism-leninismului, din tablouri. Am fost notat cu 0.45."

Contabil la cooperativă

Tatăl lui era preşedintele Cooperativei de croitorie „Sporul“, așa că l-a luat ca ajutor la calcularea şi evidenţa salariilor. La cooperativă a fost locul unde a ajuns să joace, mai degrabă împins de la spate de brigada artistică. Primul rol de actor amator a fost de ”vice” al cooperativei. Trebuia doar să intre în scenă cu o căciulă pe ochi, să spună câteva cuvinte și apoi să iasă. Surprinzător, publicul s-a amuzat teribil. Atunci i s-a spus pentru prima oară că are talent şi a fost îndrumat să dea la teatru.

Un an mai târziu se prezenta la IATC. A intrat ultimul pe listă. Însă la sfârşitul celor patru ani de studii, a terminat printre primii. După absolvire a făcut naveta între Bucureşti şi Constanţa. Dormea în tren şi într-o noapte i-au fost furați pantofii. A fost nevoit să facă drumul de la gară la teatru în ciorapi, pe un ger cumplit. „Dar a fost o perioadă minunată. Mai şi plângeam… Pe ascuns. Dar mi-a prins bine“, povestea el cartea "Ștefan Iordache. Băiatul de cartier care a dominat scena românească" semnată de Boerescu Dan Silviu.

Cel mai iubit dintre pământeni

Timp de 49 de ani, Ștefan Iordache a slujit teatrul românesc, interpretând roluri memorabile precum Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore. Dintre rolurile interpretate pentru marele ecran, rămâne magistrală întruchiparea lui Victor Petrini, din adaptarea romanului lui Marin Preda, “Cel mai iubit dintre pamânteni”

Într-unul dintre ultimele interviuri acordate, Ștefan Iordache, care se retrăsese la casa lui din localitatea Gruiu, recunoștea cu inima deschisă: "Eu joc teatru pentru că nu știu să fac altceva. Dacă știam să montez prize, eram electrician. Dar Dumnezeu m-a vrut actor…"

În 2008 Ştefan Iordache s-a stins fulgerător, la 67 de ani, într-un spital din Viena.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel