Ai "carnet de șmecher", ai parte. Nu este nicio glumă! "Membrii care vor da dovadă de cât mai multă șmecherie vor fi scutiți de societate"

Dacă ai impresia că este o glumă, te înșeli. Carnetul de șmecher chiar ar fi existat în București. Cum a apărut cuvântul "șmecher".

Alegeri prezidentiale 2024

Cum a apărut cuvântul "șmecher"

Boierii olteni care aveau podgorii angajau câte un specialist în degustarea vinurilor. Cum în germană cuvântul "schmecken" înseamnă "a avea gust", "a fi bun la gust", s-a ajuns ca specialistul respectiv, pe care nu îl puteai păcăli cu vin prost, să fie numit “şmecher”, potrivit alba24.ro.

Se spune că, într-un timp, saşii din Siebenburgen (cum i se mai spunea Transilvaniei) treceau Carpaţii pentru schimburi comerciale şi ajungeau şi în zona Drăgăşanilor, de unde cumpărau vin. Ofereau la schimb articole de meşteşugărie.

Oltenii îi păcăleau dându-le să mănânce și să bea vinul cel mai tare pe care-l aveau. Cum saşii nu erau obişnuiţi cu băutura, se "ameţeau" repede, iar când începeau negocierile pentru preţul produselor, erau aproape beţi şi nu mai reuşeau să vândă la preţ bun și se alegeau și cu cel mai prost zaibăr, în cele din urmă fiind înlocuit cel bun.

Așa a apărut meseria de "smecken" - cel care îi însoțea pe negustorii saşi spre podgoria Drăgăşani pentru a face schimb de produse şi pentru a aduce vin în Transilvania.  Oltenii i-au spus "șmecher" și au înțeles că el este "cel care nu poate fi păcălit".

Carnetul de Șmecher, în București

Potrivit unor imagini apărute pe Facebook, în 1952, în București, ar fi existat o "Societate a Șmecherilor". Nu se știe exact cu ce se ocupau membrii săi, dar din imagine se poate vedea cum un anumit Gheo. Marian era "autorizat de Societatea Şmecherilor din Bucureşti din cartierul Reg. Bucureşti de a purta acest carnet de mare şmecher şi coscar de clasa I-a, aprobat conform articolului 605”.

"Membrii care vor da dovadă de cât mai multă șmecherie vor fi scutiți de societate", mai scrie pe carnetul apărut în mediul online.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel