Legea numărul 90 din 26 martie 2001 l-a împiedicat pe Liviu Dragnea, președintele PSD, să fie premier. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat că astăzi va sesiza Curtea Constituţională cu privire la această lege.
Potrivit acestei legi, pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.
Legea care în cele din urmă a ajuns să fie 90/2001 a fost inițiată de Guvernul României de atunci, de CDR, în vederea organizării și funcționării Guvernului României și a ministerelor. Convenția Democrată Română a câștigat alegerile parlamentare în 1996. Legea a fost inițiată în 1998. CDR împreună cu PD formau coaliția de guvernare. Liviu Dragnea era în PD în momentul inițierii legii. Proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaților în 11 martie 1999.
[citeste si]
În 2000, Liviu Dragnea a trecut în PSD. Guvernul Năstase a venit la putere din 2000. Pentru că la acea vreme era presat să aducă la zi legislația pentru aderarea la UE, pentru îndeplinirea acquis-ului comunitar, Guvernul a luat o lege deja existentă și nu a demarat un întreg proces legislativ pentru organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor. A fost luat proiectul legislativ inițiat în 1998 de CDR și a fost modificat în Senat în 16.01.2001, ajungând la mediere. Plenul Senatului a adoptat proiectul în februarie 2001 cu modificările ulterioare, iar Camera Deputaților în martie 2001.
Astfel, prevederea care acum îl împiedică pe Liviu Dragnea să fie premier a fost inițiată de CDR în alianță cu PD, când Liviu Dragnea era în PD și a fost adoptată când a schimbat tabăra la PSD, chiar de Guvernul Năstase. Măsura a fost adoptată fără a se apleca noul Executiv asupra ei, din cauza presiunii pentru îndeplinirea acquis-ului comunitar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News