EXCLUSIV  Cum a apărut pesta porcină africană în România. Dragoș Frumosu: Exact când începusem să reducem importurile de carne, când fermele luaseră avânt

Fotografie de la Matthias Zomer: Pexels
Fotografie de la Matthias Zomer: Pexels

Dragoș Frumosu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre momentul apariției pestei porcine africane ]n România.

Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta, a fost invitat la emisiunea "Ce Se Întâmplă“, la DC News, unde a vorbit despre boala care a afectat profund ramura agricolă de creștere a porcinelor în România și anume: pesta porcină africană.

”Pesta porcină africană a apărut exact în momentul în care începusem să reducem importurile de carne de porc, când fermele luaseră un avânt, când la momentul respectiv nu mai importam decât în jur de 40% carne de porc, astăzi revenind și depășind normalul pe care l-am avut în anii din urmă și importând cam 80-85%”, declară Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta.

”Eu discutam cu un specialist în domeniu. Știți că a apărut zvonul, la momentul respectiv, că pesta porcină a apărut de la porcul mistreț, primul focar fiind în Deltă. Îmi pun următoarea întrebare firească pe care și-o pune fiecare dintre noi: păi am lăsat un an de zile să umble porcii mistreți de capul lor și nu am luat măsuri când am aflat că avem un focar de pestă porcină în Deltă?

Am lăsat interzisă vânătoarea de mistreți, în condițiile în care știam sau bănuiam că porcul mistreț răspândește pesta porcină? Nu! Și revenind la ceea ce spunea un specialist, pesta porcină africană se află cu influență puternică în organele interne ale unui animal, astfel că, dacă iei splina unui porc bolnav de pestă porcină americană și o tai în fâșiuțe de 1 milimetru, o singura fâșiuță de-aia dacă o arunci unde cresc porci, s-au îmbolnăvit imediat de pestă porcină africană. Ăsta ca un scenariu rezonabil”, explică Dragoș Frumosu.

”În 1990, primul lucru pe care l-am distrus a fost cercetarea în agricultură”

”O țară care nu are cercetare dispare. Asta a însemnat și toți dăunătorii care au intrat prin semințe, asta a însemnat și toate îngrășămintele și tratamentele pe care a trebuit să le cumpărăm de la firmele care ne-au vândut sămânță... și așa mai departe.

Tot ciclul ăsta a fost atât de bine gândit pentru România - o țară în care cercetarea își făcea datoria pe fiecare zonă, se știa ce tratament suportă terenul agricol, de ce anume avem nevoie - astfel încât, după 1990, această explozie a condus la o dezordine totală făcută în mod categoric cu mâna unor decidenți care au condus destinele acestor zone. 

Când în 1990 ai distrus un sistem de irigații pe sute de kilometri și din '90 până astăzi nu ai mai pus o cărămidă, oare nu te gândești că l-ai ținut așa pentru ca producția să scadă de pe o zi pe alta?”, a concluzionat președintele Sindalimenta, Dragoș Frumosu.

Youtube video image

Citește și...

Rase de porci pierdute de România. Dragoș Frumosu: Parcă a fost un serviciu specializat care ne-a băgat pe gât soiuri străine

„Pe zona de animale am pierdut foarte multe rase de porci. Noi aveam câteva rase de porci renumite pe care le-am pierdut. Una dintre rase este mangalița, dar nu numai. Mai este Bazna, de asemenea. Aveam niște soiuri de porc extraordinar de bune, soiuri de carne care se pretau foarte mult pe zona de procesare, de mezeluri, pentru că în general aici se cere ca porcul să aibă o greutate de 110-120 de kilograme și slănina de pe spatele porcului să fie maxim de două degete, spus popular.

Le-am pierdut și unul dintre motivele pentru care le-am pierdut e că am distrus fermele. Parcă a fost un făcut și ca să adaug la ceea ce a spus domnul profesor (n.r. Costel Vânătoru, prezent în aceeași emisiune - citește AICI), eu știu foarte bine ceea ce face la Buzău, la Institutul de Cercetări, unde are o adevărată comoară și foarte multe încercări cu plante deosebite, multe pe care a încercat să le păstreze, multe pe care a încercat să le reproducă, să le înmulțească în România, dar cauza principală vine parcă de la un serviciu specializat în așa ceva care ne-a băgat pe gât sămânță de roșie, de ceapă, de usturoi, tot felul de semințe noi, care, în primă fază, nu s-au adaptat soiului nostru, fiind obligați să cumpărăm și îngrășămintele chimice de pe aceeași zonă și astfel, ușor, ușor, s-a pierdut ce era românesc și știm cu toții cum era gustul produselor românești....Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel