Cum a câștigat partidul țăranilor alegerile din Olanda. Lovitură cruntă pentru premierul Rutte

Sursa foto Twitter Edward Hobden @EdwardHobden
Sursa foto Twitter Edward Hobden @EdwardHobden

Surpriză electorală în Olanda: Un partid al fermierilor olandezi, format în semn de protest la adresa politicilor guvernamentale, a zdruncinat peisajul politic din Olanda, ieşind marele câştigător al alegerilor provinciale care determină componenţa Senatului.

Partidul BBB, prescurtare de la Boer Burger Beweging (Mişcarea Fermierilor-Cetăţeni), a condus un val de proteste împotriva politicilor de mediu ale guvernului şi părea să fi câştigat mai multe locuri în Senat decât partidul conservator VVD al premierului Mark Rutte, potrivit Agrifood.

Mișcarea ar fi atins o medie de 19% din voturi în diferitele provincii, cu vârfuri chiar de 33,5%, câștigând 15 din cele 75 de locuri în Senat. 

Succes neașteptat

”Ce naiba s-a întâmplat?” a spus liderul partidului, Caroline van der Plas, în timpul discursului său pentru a sărbători victoria neașteptată.

Van der Plas este o jurnalistă cu o carieră politică anterioară în Apelul Creștin Democrat (CDA) din care a făcut parte până în momentul în care a decis să întemeieze și să conducă Mișcarea Țăranilor și Cetățenilor.

Fascinația BBB s-a extins curând dincolo de contextul rural, valorificând un populism capabil să reprezinte valorile tradiționale și conservatoare ale Olandei atât la nivel social, cât și moral.

Urnele pline

Prezența la vot a fost cea mai mare din anii 1980, ajungând la 57,5% conform ultimelor estimări. "Astăzi oamenii au arătat că nu mai pot sta acasă. Nu ne mai pot ignora", a comentat liderul Mișcării, șocată ea însăși de succesul obținut.

Alegerile au fost trăite ca un adevărat referendum asupra muncii guvernului, care a fost aspru criticat pentru planul său de reducere drastică a emisiilor de azot, catalogate drept excesive. Proiectul afectează diverse sectoare, de la industrie la construcții, dar cele mai drastice măsuri ar trebui să afecteze în special agricultura. 

Într-un sondaj online realizat înainte de alegeri, 46% dintre respondenți au declarat că dezaprobă politicile lui Rutte. În centrul criticilor se află proiectul de lege care prevede închiderea a peste trei mii de ferme și companii agricole, acuzate că au introdus cantități disproporționate de azot atât din cauza folosirii excesive a îngrășămintelor chimice, cât și a creșterilor de animale, înghesuite în masă în grajduri.

Închiderile ar urma să fie compensate cu un fond specific de aproximativ 24 de miliarde de euro.

Cei învinși

Principalul învins este partidul de extremă dreaptă, Forum for Democracy, fondat în 2016 de euroscepticii Thierry Baudet și Henk Otten și care, de la 14,4% din 2019, a obținut doar 2%.

Comentând înfrângerea, Rutte a recunoscut că rezultatele ”nu au fost cele dorite”, dar a asigurat că stabilitatea cabinetului său nu a fost pusă sub semnul întrebării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel