Cum a câștigat un cetățean rus dreptul de azil în Europa. Decizia este obligatorie pe tot teritoriul UE

Fotografie de la Tima Miroshnichenko:
Fotografie de la Tima Miroshnichenko:

Un cetățean rus care face apel la o respingere a azilului în Olanda pe motiv că ar pierde accesul la canabis medicinal dacă s-ar întoarce în Rusia a câștigat cauza.

Într-o hotărâre de referință emisă marți, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a declarat că tratamentul cu cannabis medicinal al bărbatului pentru un tip rar de cancer de sânge a depășit ilegalitatea șederii sale în Țările de Jos. Interpretarea este obligatorie, nu numai pentru Țările de Jos, ci și pentru întreaga UE. 

Cazul cetățeanului rus a fost repartizat în Marea Cameră, unde ajung cauzele cele mai importante și semnificative din punct de vedere juridic și unde sunt stabilite precedente legale, a spus un purtător de cuvânt al CJUE. 

Dreptul la sănătate prevalează asupra oricărei alte considerente

Potrivit Politico, semnificația cazului constă în faptul că dreptul la sănătate prevalează asupra oricărei alte considerente, a spus Vincenzo Salvatore, actual consilier și lider al echipei de asistență medicală și științele vieții la firma de avocatură BonelliErede din Milano. 

„Acesta ar putea fi un precedent pentru alte jurisdicții să urmeze această abordare și interpretare”, a spus Salvatore. 

Hotărârea de marți este aliniată cu jurisprudența anterioară a instanței și cu cea a Curții Europene a Drepturilor Omului cu sediul la Strasbourg în ceea ce privește drepturile de azil și interzicerea trimiterii persoanelor înapoi în țara de origine dacă acest lucru le-ar pune în pericol demnitatea umană. 

Deși cazul se referă la accesul la canabisul medicinal, decizia se aplică oricărui tratament medical care nu este disponibil în țara primitoare.

„Un resortisant al unei țări terțe care suferă de o boală gravă nu poate fi îndepărtat dacă, în absența unui tratament medical adecvat în țara de primire, acel național riscă să fie expus unui risc real de creștere rapidă, semnificativă și permanentă a durerii provocate de acea boală”, a spus instanța într-un comunicat.  

Acest lucru necesită stabilirea faptului că absența tratamentului ar duce la o durere „de o asemenea intensitate încât ar fi contrară demnității umane, prin aceea că i-ar putea provoca consecințe psihologice grave și ireversibile sau chiar să-l determine să se sinucidă”, se spune în declarație. 

Bărbatul rus, care a dezvoltat cancerul de sânge rar la vârsta de 16 ani, a spus anterior că întreruperea tratamentului său ar duce la o durere atât de severă încât l-ar face să devină deprimat și să se sinucidă.

Decizia de marți se aliniază cu avizul emis în iunie de un consilier al instanței superioare a UE, avocatul general Priit Pikamäe. Cazul se întoarce acum la instanța olandeză pentru a decide cu privire la soarta bărbatului rus pe baza interpretării CJUE.

Citește și:

Planul de a legaliza canabisul în Germania ar putea eșua din cauza legislației UE

Planul Guvernului german de a legaliza uzul recreațional al canabisului ar putea intra în conflict cu legislația UE, conform unei analize juridice realizate de Bundestag, al cărei text a ajuns informal la site-ul german de știri RedaktionsNetzwerk Deutschland, scrie Rador.

O decizie a Consiliului UE din 2004 afirmă că vânzarea de cannabis ar trebui să fie încriminată. Tratatul zonei Schengen pentru liberă călătorie, la care Germania e parte, prevede și el restricționarea circulației canabisului. Luxembourg, Olanda și Spania au găsit însă ”portițe” juridice, legalizând numai parțial consumul de cannabis.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel