Cum a căzut Băsescu în capcana Arafat

val-vilcu
val-vilcu

Există o teorie a conspirației, între Băsescu și Arafat, dar și o strategie utilă în orice bătălie politică. Strategia presupune ca prima lovitură să neutralizeze adversarul cel mai puternic. Când a lansat tema ”privatizării Sănătății”, președintele Băsescu se aștepta la opoziția Opoziției. Nici atacul venit din partea specialiștilor din sistem nu era greu de combătut. Directiva NKVD, strămoașa Securității, a prevăzut salarii mici medicilor și profesorilor din țările comuniste tocmai pentru a-i vulnerabiliza. Când ridică glasul, li se amintește că trăiesc din cadouri, că depind de furnizori etc.

Un președinte de Colegiu al Medicilor sau un șef de sindicat pot fi lăsați pe mâna unui Canacheu sau a unui Vișan, ofițeri de serviciu în trupele de propagandă portocalii. Raed Arafat are, însă, o bună reputație, așa că președintele a considerat că trebuie să conducă personal bătălia, ca Sergiu Nicolaescu în numeroasele sale roluri de domnitor. Dacă Raed Arafat era redus la tăcere, restul erau ușor de măcelărit, în timpul retragerii.

Teoria conspirației face apel la calitățile de scamator ale unui politician de top, cum este Băsescu. Potrivit acesteia, Băsescu a creat un fals conflict, ca să crească miza dezbaterii pe Urgențe. Putea renunța la privatizarea SMURD de la început, dar nu mai aveau ce dezbate, restul sunt nenegociabile. După ce se mimează dezbaterea, în jurul SMURD, se elimină prevederea, dar legea trece și se aplică la spitale, policlinici, asigurări. Contestatarii vor fi mulțumiți că au amendat legea, promotorii se bucură că a trecut, fie și așa, amputată.

Unde e greșeala lui Băsescu sau a sfătuitorilor săi? Nu au înțeles că toate aceste manevre de imagine au sens când se luptă cu adversari comparabili ca mărime. Cu alte cuvinte, n-au înțeles ”cât de mic” începe să fie Traian. Când te-ai prăbușit la 10-15 procente încredere, orice spui se întoarce împotriva ta.

Adversarii lui Băsescu vor capitaliza în ambele situații nemulțumirea electoratului. Dacă legea trece cu capitolul SMURD cu tot, Arafat va demisiona din guvernul PDL-UDMR. Și așa nu mai are mult de așteptat: Opoziția a promis că anulează toate legile Boc-Anastase.

Dacă se renunță la privatizarea SMURD, oamenii vor spune: vezi, nu era bună legea, păcat că n-au fost mai mulți ca Arafat, să se opună și la privatizarea spitalelor.

Are sens, în aceste condiții, să mai discutăm dacă legea e bună sau rea, în sine? Nu, fiindcă nu va fi niciodată aplicată, dacă vom avea o schimbare de regim. Dacă rămâne tot regimul Băsescu, să dea premierul Dan Diaconescu o lege prin care interzice bolile, că Anastase i-o trece fără probleme prin Parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel