Era un dandy roșu care dăduse o mare lovitură regimului. Despre cine este vorba aflați în cele ce urmează.
Sâmbătă, criticul literar Daniel Cristea-Enache și scriitorul Flaviu George Predescu au dialogat într-o nouă întâlnire literară intitulată „De Ce Citim –Lista canonică: „100 de cărți de proză în 100 de ani (1918-2018)” și transmisă în exclusivitate, în direct, la DC News. Cei doi au vorbit și despre Petru Dumitriu, scriitor român, care era considerat un fel de dandy roșu. De ce? A explicat Daniel Cristea-Enache la DC News.
”Cronică de familie a lui Petru Dumitriu a apărut în trei volume. A avut un succes extraordinar în epocă. În acei ani, Petru Dumitriu, Marin Preda și Eugen Barbu erau cei trei prozatori importanți din aceeași generație care își disputau întâietatea. Erau concurenți. Petru Dumitriu era un bărbat înalt, frumos, i s-a spus dandy roșu fiindcă el era la vârful Partidului Comunist, mai exact la vârful cultural al partidului, un tovarăș de nădejde, avea funcții importante.
Când a scos Cronică de familie, Petru Dumitriu a devenit aproape prozatorul oficial al regimului. Avea niste avantaje extraordinare. I se reeditau cărțile, avea tiraje fabuloase, resurse financiare foarte mari, era foarte bogat într-o vreme în care salariile erau foarte mici. Pentru o colaborare la o revistă, o poezie sau fragment de roman, (...) primea mai mulți bani decât primea un muncitor salariu pe o lună.
Și tocmai acest dandy roșu, după ce a publicat Cronică de familie, a fugit din țară. A fugit în Occident, s-a exilat, a profitat de o deplasare în străinătate. Nimeni nu se aștepta că el va defecta. A fost o lovitură teribilă dată regimului. Petru Dumitriu a rămas în străinătate”, a spus criticul literar Daniel Cristea-Enache.
”De atunci și până în 1989 nu s-a mai putut vorbi și scrie despre el. Devenise persoana non grata timp de 30 ani”, a concluzionat Daniel Cristea-Enache la DC News.
În 1957 vede lumina tiparului Cronică de familie, cea mai însemnată capodoperă a prozei românești care cuprinde un veac de istorie și 200 de personaje, apariția și evoluția claselor sociale, formarea identității românești. Cronică de familie are o structură cu totul originală prin înlănțuirea de povestiri cvasiindependente, care creează un roman. Cartea a trecut imediat granițele, inclusiv în Europa de Vest, fiind tradusă în germană, cehă, polonă, iar în 1959 în franceză, la Editions du Seuil. Este o carte de dimensiuni europene, o marcă a vitalității literelor românești.
Scriitorului Petru Dumitriu i-au fost decernate mai multe premii, între care: Premiul de Stat (1950; 1954), Premiul Vikings (1968), Premiul Charles Oulmont (1990) din partea Fondation de la France.
La 31 mai 1993 a fost ales membru de onoare din străinătate al Academiei Române.
Scriitorul a murit la 6 aprilie 2002, la Metz, în Franţa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News