Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești acuză Petrotel Lukoil că, deși a beneficiat din partea României de facilități fiscale- amânarea plății de TVA de oeste 6 miliarde de lei- transfera profitul din activitatea de producție către entități din cadrul grupului, neînregistrate pe teritoriul României, pentru a nu plăți impozit pe profit României.
Procurorii susțin în rechizitoriu că Petrotel Lukoil a încheiat contracte de achiziție de materie primă (țiței) și contracte de livrare de produse finite în condiții de preț dezavantajoase, ceea ce a dus la pierderi generate de practicarea de prețuri de livrare sub costurile de producție. Între 2011 și 2014, Petrotel Lukoil a raportat prin situațiile financiare anuale o pierdere de 1.403.611 mii lei, din care 409.357,2 mii lei reprezintă pierderea din activitatea de export și livrări intracomunitare.
Pierderi cu intenție
Procurorii susțin că Petrotel Lukoil a practicat prețuri de vânzare sub prețuri de cost cu intenție. Circa 84% din vânzări au fost efectuate către societăți comerciale din cadrul grupului Lukoil. Scopul final al acestei politici ar fi fost de a externaliza profitul și de a nu achita sume sub formă de impozit pe profit către bugetul de stat. În plus, prin practicate de prețuri de vânzare sub costurile de producție, compania s-a decapitalizat și pentru a susține fluxurile de fabricație ea a fost "obligată" să se împrumute tot de la entități din cadrul grupului, indică rechizitoriul. Prin urmare, între 2008 și 2014, SC Petrotel Lukoil SA a împrumutat de la Lukoil Europe Holding BV- Olanda (acționar majoritar al societății), suma de 1.845.100.883 USD și 514.908.316 euro, sume care în bună parte au fost rambursate, dar care au generat dobânzi în valoare totală de 259.549.903 lei numai în perioada 2010-2013. Procurorii notează că în urma situației prezentate, Petrotel Lukoil a raportat între 2010 și 2014 pierderi financiare de 674.095.408 lei.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au trimis, luni, în judecată a SC Petrotel Lukoil Ploiești și a SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru spălare de bani, folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani. Prejudiciul din dosar este de 1,8 miliarde de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News