Piromanul de la Palatul Parlamentului a devenit erou... pe Tik Tok.
Citește și: Piromanul de la Palatul Parlamentului, arestat preventiv pentru 30 de zile
Mădălin Dumitru, CEO & Founder Cyber Smart Defence, ne-a vorbit despre pașii pe care îi putem face pentru a combate instigarea la violență pe rețelele sociale.
Cazul piromanului care a dat foc unei încăperi din Palatul Parlamentului a stârnit un val de admirație în rândul internauților, pe TikTok existând o multitudine de mesaje de felicitare, dar și de încurajare și susținere a gestului pe care acesta l-a făcut în cea mai emblematică instituție din România.
Într-un mediu în care fiecare crede poate să posteze orice vrea, fără să riște nimic, l-am întrebat pe Mădălin Dumitru, CEO & Founder Cyber Smart Defence, cum poate fi combătut acest val de instigare la violență.
”Ține de politicile de la TikTok, ei moderează conținutul și au algoritmul care filtrează acest lucru. Trebuie raportat cât mai mult pentru că este hate speech și nu respectă guide lines de la TikTok. Cam asta este. Nu are cine altcineva să modereze, să filtreze ce se publică acolo”, ne-a explicat Mădălin Dumitru, CEO & Founder Cyber Smart Defence.
Întrebat dacă o astfel de raportare ar fi indicat să fie făcută chiar de către oficiali ai statului, Mădăin Dumitru a subliniat că există o campanie lansată de Ministerul Digitalizării, ”#NO FAKE, care raportează tot felul de lucruri de genul acesta, direct către Meta, Google. Acolo se raportează deep-fake-urile, iar aceia le închid foarte repede. Există o inițiativă la Ministerul Digitalizării, unde au o linie directă cu Google, cu TikTok și cu Meta (Facebook și Instagram) și dau jos conținutul care instigă”.
Cât privește pedepsirea celor care postează conținut nepotrivit, care instigă la violență sau la ură, specialistul a afirmat că pentru aceasta trebuie făcută raportare la instituțiile abilitate. ”Cineva trebuie să raporteze, ia filmarea, o copiază, o trimite la Poliție, face sesizare. (...) La infracțiuni cibernetice sunt 24.000 de dosare la DIICOT - BCCO (n.r. Combaterea Criminalității Organizate), de fraude informatice”, a mai spus Dumitru, adăugând că ”încă suntem bine în România, față de ce este în America”, subliniind în același timp că instigarea la violență este pedepsită, conform Codului Penal.
Potrivit Art. 368 din Codul Penal, privind Instigarea publică, ”(1) Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârșească infracțiuni se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, fără a se putea depăși pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea la săvârșirea căreia s-a instigat. (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este comisă de un funcționar public, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, fără a se putea depăși pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea la săvârșirea căreia s-a instigat. (3) Dacă instigarea publică a avut ca urmare comiterea infracțiunii la care s-a instigat, pedeapsa este cea prevăzută de lege pentru acea infracțiune”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu