Italia e unul dintre statele cele mai devastate la nivel european de pandemia de COVID-19.
Până în prezent, virusul venit din China a făcut ravagii în cizmă: 224.760 de cazuri confirmate și 31.763 de morți! În condițiile în care sute de mii de români s-au întors din Italia, din fericire, țara noastră a reușit să evite tragedia fraților latini. Jurnalistul Val Vâlcu e de părere că există două explicații.
„Numărul de chinezi infectați care au venit din China în Italia e mai mic decât numărul românilor veniți în țară din Italia, o parte din ei infectați”, subliniază Val Vâlcu. În acest sens, se ridică întrebarea, cum de nu am avut o situație la fel de tragică precum în Italia?
Potrivit jurnalistului, există două răspunsuri la această întrebare:
„În Italia urbanizarea e mai mare decât în România, chiar și în sate” care sunt de fapt niște orășele mai mici, localitățile italiene nefiind distanțate precum satele de la noi. Acest lucru a ajutat la o răspândire mult mai mică a virusului în România.
„Mulți dintre cei care s-au întors în România trăiau în mediul rural, contactele sociale au fost mai rare”, amintește Vâlcu.
„E o situație particulară în România și e foarte bine că s-a procedat așa. Toți cei care au fost testați pozitiv au fost internați, fie că erau simptomatici ori asimptomatici.
În Italia dacă nu aveai simptome puteai să mergi acasă. Au circulat multe persoane în mijloace de transport în comun, autobuze, trenuri etc. Până la introducerea stării de urgență, a lockdown-ului, cei infectați - asimptomatici sau cu forme foarte ușoare - nu erau deloc controlați. Nu ar fi fost nici în România dacă nu ar fi fost internați în unități sanitare”, spune Val Vâlcu.
Acesta a subliniat că cei care au criticat faptul că cei asimptomatici sunt internați degeaba nu au avut dreptate, lucru care s-a deomnstrat în timp, așa cum o arată azi cifrele. „Se demonstrează că nu a fost degeaba. Dacă se stătea acasă nu s-ar fi respectat carantina”.
„O contribuție importantă la reducerea numărului de cazuri a fost spitalizarea celor cu COVID-19 pozitiv, indiferent de simptom”, conchide Val Vâlcu.
Datorită unei părți mari a populației care respectă regulile, lanțul epidemic s-a redus în țara noastră.
Totuși, jurnalistul trage un semnal de alarmă. „Dat fiind faptul că o altă parte din populație nu e obișnuită să respecte regulile, de la cele de circulație până la cele de igienă, lucru demonstrat și de numărul uriaș de accidente mortale, fie pentru că nu înțelege măsurile fie nu dorește să le aplice din egoism, atunci după așa-zisa relaxare din acest weekend este foarte probabil să avem valul doi al epidemiei mult mai repede decât cel așteptat din toamna-iarna viitoare”.
Vâlcu a amintit de Coreea de Sud care a reușit să învingă COVID-19 doar prin purtarea măștii, dar și aici cazurile au revenit. Ele au fost aduse din exterior de către transportatorii de marfă, oameni de afaceri care fac deplasări externe etc. „Acest lucru demonstrează că virusul se poate întoarce oricând. La noi vămile sunt luate cu asalt. Vorbim de sute de mii de oameni care traversează frontiera, pe lângă numărul mare de transportatori”.
„Relaxarea fără responsabilizare, demonstrată în acest weekend, ne va aduce în situația din martie”, spune Val Vâlcu. Acesta e de părere că tinerii care azi se cred indistructibili, „trișează pandemia” și nu respectă regulile de a purta măști și regulile de distanțare socială vor suferi din punct de vedere economic. „Dacă economia nu funcționează ei nu vor avea joburi, nu își vor putea plăti ratele, iar părinții nu vor putea nici ei să îi ajute”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu