EXCLUSIV  Cum a fost anul 2023 pentru întreprinderile mici și mijlocii. Dumitru Nancu a explicat ce schimbări apar în 2024 / video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Dumitru Nancu, director general Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), a fost invitat la DC News și DC Business unde a vorbit despre programul IMM Invest. 

Dumitru Nancu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News și DC Business, despre succesul programului IMM Invest, salutând inițiativa Guvernului României de a suplimenta plafonul de garantare pentru programul IMM Invest Plus.

„Ne apropiem de finalul acestui an. Cum stau întreprinderile mici și mijlocii? 2023 a fost un an bun?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Vreau să salut pe această cale inițiativa Guvernului României de a suplimenta plafonul de garantare pentru programul IMM Invest Plus. Vorbim de 4,1 miliarde de lei din cele 73 de state membre care au notificat Comisia Europeană în anul 2022 pe schema de ajutor de stat a întreprinderilor mici și mijlocii, ca urmare a afectării economiei din cauza războiului din Ucraina. România are cea mai bugetată schemă, se ridică la aproape 5 miliarde de euro. Aici vorbim atât de plafon de garantare, cât și plafon de stat.

Anul acesta, doar pe programul IMM Invest am reușit ca până în luna iunie să acordăm un număr de 7.000 de garanții. Valoarea plafonului alocat la momentul respectiv a fost de 6.5 miliarde care a fost epuizat în luna iunie. Deci din luna iunie până în prezent am lucrat pe prelungiri sau alte tipuri de instrumente financiare.

Începând cu 23 noiembrie s-a publicat ordonanța de urgență prin suplimentarea bugetului și, în acest moment, vreau să vă spun că la Fondul de Garantare se află în analiză 6957 de cereri. Anul acesta sperăm să ajungem la un număr de 17.000 de IMM-uri care vor beneficia de programul IMM Invest, iar plafonul de garantare se cifrează anul acesta undeva la 10,3 miliarde de lei, care este cel mai mare plafon anual acordat IMM-urilor mici și mijlocii, IMM-urilor pe programul IMM Invest Plus.

Mulțumesc sistemului financiar-bancar pentru că în această perioadă, noi împreună cu cele 21 de bănci, lucrăm în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii astfel încât aceste sume de bani să fie infuzate în economie.

De ce această grabă? Deoarece cadrul temporar Ucraina se închide la 31 decembrie și Fondul Național de Garantare împreună cu colegii din ministerul de Finanțe lucrăm la o altă schemă de ajutor de stat, astfel încât să continuăm și în 2024 acest tip de ajutor pentru IMM-urile din România.", a spus Dumitru Nancu. 

2. -imagine fara descriere- (dumitru-nancu_86485600.jpg)

Ce aduce nou anul 2024 

„De ce se închide? Conflictul din Ucraina nu s-a terminat. Din păcate sunt presiuni pe toate economiile europene. Mai expuse sunt România, Polonia, Bulgaria, nu mai vorbim de problema cerealelor, a celorlalte sacrificii pe care trebuie să le facem în vreme de război.”, a spus Val Vâlcu.

„Practic nu va mai continua în actuala formă. De la 1 ianuarie gândim o altă formă astfel încât să venim cât mai aproape la doleanțele mediului de afaceri. Vreau să vă spun că  până în prezent, de când a început programul IMM Invest, România a fost primul stat care a notificat Comisia Europeană. Până în prezent doar pe programul IMM Invest am acordat un număr de 73.337 de garanții, fără cele care în acest moment sunt cel puțin 7000. Deci vom ajunge undeva la 80.000 de garanții doar pe programul IMMM Invest România.", a spus Dumitru Nancu la DC News. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel